БАБЕЉОВ УНУК ПРОМОТЕР КЊИГЕ УСПОМЕНА СВОЈЕ БАБУШКЕ

28-11-2013 09:15:01 | | / mojenovosti.com |

Антонина Пирожкова (1909-2010), удовица славног писца Исака Бабеља ( 1894-1940), која је ,узгред буди речено, пројкетовала три станице Московског метроа :“Трг Револуције „, „Кијевску „ и “Павелецку“, урадила је много да се сачува наслеђе њеног мужа, прослављеног писца Исака Бабеља, стрељаног 1940.под лажном оптужбом за антисовјетску делатност.

Након што је 1996. прешла у САД, Пирожкова је је почела да ради на књизи „Ја покушавам да обновим црте „ о свом мужу коју је завршила 2008.г.

Књигу своје бабушке допуњену новим материјалом пронађеним 1970.-их година, промовисаће у Москви 28. и 29.новембра,позоришни редитељ и глумац Андреј Малајев-Бабељ, унук великог писца који је такође учествовао у писању књиге.

По његовим речима, нова књига представља најпотпунију и најсвежију варијанту успомена Антонине Пирожкове у којој су сабрани архвски документи и фотогтрафије из породичног албума , као и материјали о судбини саме ауторке .

Из ове књиге руски читаоци могу сазнати зашто је Бабељ, који је дуго време био нежења, пошто је упознао Пирпжкову ,одмах решио да се веже породичним обавезама.

Осим тога, у књизи су наведени и фрагменти о Бабељу из мемоара Иље Ернебурга, Јурија Ољеше, Сергеја Ејзенштајна,Леонида Утесова и других позантих личности који су били на неки начин везани с аутором „Одесе „ и „Црвене коњице“.