Мед који је „оживео“ село

09-11-2015 08:31:55 | | / vostok.rs |


Када је двадесетшестогодишња Гузел Санжапова, оснивач и власник фирме „Коко бело“, одлучила да започне производњу кремастог меда у забаченом руском селу, ни на крај памети јој није било стицање профита. Њен циљ је био да спаси село и омогући људима посао.

Уместо да постане профитабилна компанија, њен пројекат је обезбедио посао старијим женама у селу и ревитализовао читаву заједницу.




Користећи мед из пчелињака свог оца у селу Мали Туриш у Свердловској области на Уралу и воће које сакупљају локалне старије жене, Санжапова је започела производњу јединственог производа — кремастог меда од бобичастог воћа. Захваљујући њеној идеји многе баке у селу су упослене, што је допринело потпуном оживљавању сеоске заједнице.

Ипак, Санжапова тврди да је рано говорити о томе како је пројекат трансформисао село.

„За то ће вероватно бити потребно од 5 до 20 година, али већ видим како се заједница повезала. Раније су баке проводиле време код куће, гледајући ТВ, а сада воле да се међусобно друже“, приметила је она.




Према њеним речима, у Русији се не може пословно напредовати само уз помоћ краудфандинга (релативно нов концепт финансирања када људи имају идеје, али не и новац да их реализују, па до њега долазе представљањем своје идеје интернет заједници чији чланови потом, ако желе да се идеја оствари, дају свој новац).

„Краудфандинг нама више служи као нека врста пи–ара — начин да привучемо пажњу јавности и укажемо на проблем“, рекла је она и објаснила да овакав концепт финансирања може да послужи само као додатни извор прихода.

„Ми смо успели да прикупимо 20.000 од потребних 1.800.000 долара за изградњу другог погона за реализацију пројекта. То је такође добар начин да проверите тачно колико је ваш план одржив. Ако идеја коју предлажете не постане популарна на краудфандинг сајту, онда је мало вероватно да ће успети“, наглашава ова млада девојка.

Њена визија, међутим, превазилази само пуку производњу меда.

„Тренутно градимо туристички центар, тако да људи могу да дођу и да се увере како се прави мед“, рекла је она и додала да ће се посета центру наплаћивати минимално, колико да покрије трошкове „пита које ће баке спремати“.

Како каже Санжапова, своје производе још увек не планира да извози, али је сигурна да је „њен мед бољег укуса од оног који се продаје у Немачкој“.

Овај пројекат је за Санжапову више од пословног подухвата или самог извора прихода — то је прилика да се старијим женама, правим руским бабушкама, из села Мали Туриш побољшају услови живота и поврати њихово достојанство.

„Оне су веома вредне и драге. Наше баке желе да раде, да буду независне и да се осећају као вредни чланови друштва. Оне не желе никакву социјалну помоћ“, истиче она.

Све у свему, Санжапова је оптимиста у погледу свог пословног подухвата.

„Ми градимо бизнис који ће радити и за генерације које долазе“, закључује она.