Кључ за решавање сукоба у Јемену у рукама Ријада

06-11-2015 02:08:12 | | / vostok.rs |


Кључ решавања јеменског конфликта се налази у рукама Саудијске Арабије, сматра амбасадор Русије у Јемену Владимир Дедушкин.

У Јемену се наставља оружани конфликт, где се, са једне стране, боре побуњеници Хути из шиитског покрета „Ансар алах“ и део војске, одане бившем председнику Алију Абдулу Салеху, а са друге стране — снаге протераног председника Абд Раба Мансура Хадија које на земљи и из ваздуха подржавају снаге арапске коалиције на челу са Саудијском Арабијом.

„Саудијска Арабија, по мом мишљењу, има одлучујућу улогу у решавању овог конфликта. Кључ решења се налази у рукама Ријада“, рекао је Дњдушкин.

По његовом мишљењу, велику наду дају последња саопштења министра иностраних послова Саудијске Арабије Абдела ел Џубејра, који је неколико пута рекао да се рат у Јемену налази на крају и да проблем треба решавати политичким путем. Притом, амбасадор је указао да је шеф саудијске дипломатије јавно признао да су снаге које контролишу Сану спремне да поштују резолуцију СБ УН 2216, која предвиђа повлачење јединица устаника из главног града, предају оружја и ослобађање заробљеника.