Порошенко хапси политичке противнике

06-11-2015 10:09:41 | | / vostok.rs |

Влада је направила одлучујући корак ка почетку нове диктатуре, написао је поводом хапшења Коломојског и Корбана члан Врховне раде Тарас Батенко


Док украјински председник Петро Порошенко разматра давање држављанства по убрзаној процедури странцима који су „бранили и бране Украјину у области сукоба”, Украјину потресају атентати и политичка хапшења, незадовољство и протести Десног сектора, који је учествовао у борбама са грађанима Донбаса.

У понедељак увече су на канцеларију украјинског државног тужиоца Виктора Шокина у Кијеву, за време састанка са особљем, испаљена три снајперска хица. Украјински војни тужилац Анатолиј Матиос је рекао да је то очигледно био атентат, али да је стакло, отпорно на метке, спречило било какве последице. Покренут је и кривични поступак против непознатих атентатора.

„Истражиоци су сигурни да су атентатор и онај који је наручио убиство знали распоред седења и место на коме ће бити главни тужилац. Хици су испаљени под таквим углом да меци погоде његов торзо или главу”, рекао је Матиос, пренео је „Спутњик”.

Дуготрајни Порошенков сукоб са олигарсима, који су финансирали војне формације у рату са противницима владе у Кијеву, ових дана је резултирао хапшењем једног од њих. Украјинска служба безбедности ухапсила је у суботу олигарха Игора Коломојског, оснивача и финансијера националистичке политичке странке Укроп и лидера ове странке и кандидата за градоначелника Дњепропетровска Генадија Корбана на основу оптужби за организовање криминалне групе.

Коломојски, милијардер и бивши гувернер Дњепропетровске области, која се граничи са територијом коју контролишу антивладине снаге у Донбасу, био је у сукобу са Порошенком и крајем марта је у јеку спора са владом у Кијеву, како је тада саопштено из Порошенковог кабинета, „поднео је оставку”.

Коломојски је део свог богатства, које „Форбс” процењује на 1,3 милијарде долара, користио за финансирање добровољачких одреда за борбу против побуњених грађана на истоку Украјине. Иако су те јединице званично биле под контролом владе, он је и даље имао значајан утицај на њих. Украјински извори наводе да је Коломојски оптужен за проневеру 1,8 милијарди владиног новца из кредита ММФ-а.

Недељу дана пре „оставке” украјинска влада је, у настојању да ослаби утицај украјинских олигарха, у парламенту „прогурала” закон који се своди на преузимање контроле над нафтном и гасном компанијом у којој Коломојски има знатан удео. Олигарх се тада са групом наоружаних људи забарикадирао у кијевском седишту украјинске компаније за прераду нафте и гаса „Укрнафте”.

Како је јуче јавио „Спутњик”, и савезници и опоненти украјинског председника Петра Порошенка хапшење Корбана су назвали политичком репресијом. Корбан је био кандидат за градоначелника Дњепропетровска на локалним изборима који су одржани 25. октобра и чији резултати још нису објављени.

Члан Врховне раде (украјинског парламента) Тарас Батенко, који је посланик Порошенковог коалиционог блока, рекао је да ће напустити коалицију због овог хапшења које је назвао политичком репресијом.

„Узурпација почиње непоштовањем јавног мњења и завршава појавом политичких затвореника. Данас је влада направила одлучујући корак ка почетку нове диктатуре”, написао је Батенко на свом фејсбук-профилу у дану хапшења.

Лидер украјинске радикалне странке Олег Лашко је, пошто је Украјинска служба безбедности саопштила да је ухапсила Генадија Корбана, на свом фејсбук-профилу позвао грађане Украјине на протест „против диктатуре Петра Порошенка”. У суботу се окупило око 700 људи на протестном митингу у Дњепропетровску, а најављено је да се не искључује могућност да се протести наредних дана одрже и у Кијеву. Корбанови адвокати су његово хапшење назвали киднаповањем зато што им нису познате информације о узроцима хапшења.

Надлежни органи су саопштили да је операција изведена у оквиру борбе против организоване криминалне групе, проневера и киднаповања. Додато је да је једна група повезана са Корбаном украла око 1,7 милиона долара од прикупљања средстава за провладину милицију у региону Донбаса.

Пре локалних избора 25. октобра, Корбан је био у сукобу са Порошенковим савезником на парламентарним изборима Серхијем Березенком због оптужби за превару и куповину гласова.

Док Порошенко хапшењем олигарха, који учествују у политичком животу, заправо брани своју власт и ствара привид борбе против корупције, његово богатство се увећава.

Украјински независни недељник „Ново време” објавио је прошле недеље годишњу листу богаташа, која показује да се вредност имовине председника Украјине увећала за 20 одсто током ове године, док се богатство осталих тајкуна смањило.

Порошенко је шести на листи најбогатијих Украјинаца, са 979 милиона долара, због чега његова тврдња да није милијардер једва стоји, пренела је агенција АФП. Украјински председник задржао је контролу над својом пословном империјом, која укључује чоколадну индустрију и медије. Порошенко је обећао јавности да ће да прода фабрику чоколаде „Рошен” и најпопуларнију телевизијску станицу, али наводно није могао да пронађе купца.

Најбогатији Украјинац је металуршки магнат Ринат Ахметов, који је изгубио чак 56 одсто богатства, па оно сада вреди 4,5 милијарде долара, док је иза њега управо ухапшени банкарски гигант Игор Коломојски са 1,9 милијарди долара капитала, после губитка од 17 одсто.

И Ахметов је у отвореном сукобу са шефом државе и он је, наводно, финансирао украјинске паравојне јединице и покушавао да одложи крај сукоба са источном Украјином. Бруто национални производ Украјине пао је за 12 одсто током протекле године, док инфлација у истом периоду износи 46 одсто.

Биљана Митриновић,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут