Илегална трговина антиквитетима извор финансирања терориста

06-11-2015 09:14:13 | | / vostok.rs |


Многи антички предмети из древних градова, које контролишу терористи, илегално се пребацују на Запад где завршавају у музејима и личним колекцијама док терористичке организације од тога зарађују милионе, пише портал Раша тудеј.

Тренутно се под контролом терориста Исламске државе налази велики део Сирије који је богат антиквитетима, почев од старих кованица и докумената, до укрансних предмета и накита. Све то се незаконито превози у западне земље и продаје на аукцијама, пише РТ.

„Сателитски снимци показују да на археолошким налазиштима терористи незаконито обављају радове, што доводи до закључка да је у току организована пљачка културних споменика индустријских размера“, саопштили су недавно званичници Унеска.

Такође, из Унеска су упозорили да је неопходно забранити кријумчарење културног наслеђа јер то представља извор финансирања терориста.

Стручњак из Института за археологију Универзитетског колеџа у Лондону Марк Алтвил је рекао да никоме није тачно познато колико терористи зарађују кријумчарењем антиквитета, иако је познато да ти објекти завршавају на Западу.

„Најстрашније је што неко може да финансира терористе, а да ни не зна да то ради“, рекао је Алтвил.

Савет безбедности Уједињених нација недавно је забранио куповину античких предмета незаконито увезених из Сирије и Ирака. Истовремено, Међународни савет музеја направио је списак археолошких налазишта у Сирији како би се забранила куповина незаконито извезених антиквитета.