Патријарх Кирил: Кнез Владимир је био оснивач нове цивилизације

05-11-2015 09:47:28 | | / vostok.rs |

Дана 3. новембра 2015. године на Боровицком тргу је освећен камен-темељац на месту где ће бити подигнут споменик светом равноапостолном великом кнезу Владимиру.


Говорећи на церемонији Његова Светост патријарх Кирил је честитао присутнима изванредан догађај истакавши да се он дешава у години кад се прославља хиљадугодишњица од дана престављења свеца, великој јубиларној години за цео руски свет и за све народе – наследнике древне Кијевске Русије.

Кнез Владимир је био оснивач нове цивилизације у коју је ушла стара Русија, - истакао је патријарх. – Управо оне цивилизације која је у току векова украшена највећим достигнућима људског духа и људске мисли. И у сећање на овог изванредног владара руске земље, у сећање на равноапостолног кнеза који је крстио наше далеке претке, подижемо споменик у центру Москве.

Овај догађај треба да сведочи о нашем захвалном сећању, о томе да чувамо у свом сећању све оно што је непосредно везано за данашњи дан. А оно што је учинио кнез Владимир је управо тако повезано са сваким од нас који живимо у Руској Федерацији, у Украјини и Белорусији, и у многим другим земљама чувајући духовно јединство које је проистекло из историјског догађаја који је учинио кнез Владимир, - истакао је поглавар.

Са руског Марина Тодић,
Православље