Захарова: Сиријска опозиција кључна за решавање конфликта

05-11-2015 03:06:03 | | / vostok.rs |


Успостављање контакта са сиријском опозицијом која не подржава тероризам је кључно у решавању сиријског конфликта, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Она је рекла да је Русија успела да успостави контакт са сиријском опозицијом упркос томе што је Запад одбио да у том пружи помоћ Москви.

„Успостављање директног контакта између руског Министарства одбране и представника бројних оружаних група у Сирији које не подржавају тероризам је веома важан корак“, рекла је Захарова.

Портпаролка Министарства је такође истакла да Русија намерава да састави списак терористичких групација у Сирији уочи наредног састанка шефова дипломатија у Бечу.

„Намеравамо да разјаснимо које оружане групе подржавају тероризам“, рекла је она.

Поред тога, Захарова је нагласила да власти САД нису предочиле никакве доказе да је руска авијација наводно гађала цивилне објекте у Сирији, као ни да је гађала позиције такозване умерене опозиције.

Пад авиона у Египту

Русија је запањена што Велика Британија није проследила информацију о наводној експлозији у авиону који се срушио на Синајском полуострву, изјавила је Захарова коментаришући недавну изјаву британског министра спољних послова Филипа Хамонда да располаже информацијама да се у авиону налазила бомба.

„Уколико Велика Британија располаже било каквим информацијама о експлозији у авиону који се срушио, не разумем зашто не подели то са нама“, запитала се Захарова.

У среду су власти Велике Британије обуставиле све летове ка Шарм ел Шеику због наводоне експлозије у руском авиону и увеле додатне мере безбедности на свим летовима ка Египту.

Напад Ел Шабаба у Сомалији

Москва је забринута недавним терористичким нападом Ел Шабаба у Сомалији, изјавила је Захарова.

„Ми смо веома забринути овим крупним нападом на хотел Модаишу који се догодио 31. октобра и приликом којег је страдало 17 људи. Желимо да изразимо саучешће породицама свих погинулих у том нападу“, рекла је она.

Такође, додала је, информација о координацији акције Ел Шабаба са другим терористичким организацијама, као и о покушају сарадње са Исламском државом изазива додатну бригу о могућим нападима на северу Африке.

Ситуација у Украјини

Шефови дипломатије земаља „нормандијске четворке“ састаће се у петак у Берлину, где ће разговарати о свим питањима решавања конфликта на југоистоку Украјине, изјавила је Захарова.

„Постоји одређени оптимизам када је реч о прекиду ватре и повлачењу наоружања са линије раздвајања. Ми редовно проверавамо све ексцесе који се догађају и видимо позитивну динамику коју је неопходно учврстити“, рекла је она.

Такође, додала је, главни проблем је недостатак дијалога зараћених страна. „Сва та питања ће бити тема разговора шефова дипломатије у Берлину“, закључила је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут