САД-у се не свиђа што у Сирији не иде све по њиховом сценарију

05-11-2015 02:43:13 | | / vostok.rs |


Амерички специјалци упућени на север Сирије обучаваће „умерене“ терористе како да организују „умерени“ државни удар, сматра експерт Анатолиј Петренко.

Амерички специјалци који су упућени на север Сирије неће учествовати у борбеним дејствима у тој земљи, изјавио је шеф Беле куће.

„Не шаљемо војнике САД у Сирију да се боре у првим редовима против Исламске државе“, изјавио је Барак Обама у интервјуу америчкој телевизијској компанији Ен-Би-Си.

Америчком председнику није страно да пориче сопствене изјаве, сматра политиколог Анатолиј Петренко.

Прошлог петка је објављено да ће америчка команда упутити у Сирију 50 специјалаца у својству саветника. Они ће помагати „локалним копненим снагама“ у борби против ИД, рекао је представник администрације Беле куће. Специјалци САД у Сирији притом неће координирати своје акције с Русијом.

„Он није само господар Беле куће него и своје речи. Сам рекао, сам порекао. Они ће тамо још слати своје специјалце јер се ситуација не развија према њиховом сценарију. А они то сада не могу да трпе“, рекао је Петренко за Спутњик.

Он сматра да најављена помоћ америчких специјалаца „локалним копненим снагама“ у борби против ИД неће бити само у припреми за борбу против терориста.

„Они ће наставити да раде оно што су и радили. Издвајаће из масе терориста ’умерене‘, с њихове тачке гледишта, и обучавати их како да ’умерено‘ организују државни преврат“, навео је Петренко.

По његовом мишљењу, Русија не треба да обраћа пажњу на америчку „подршку“ борби против ИД.

„Треба наставити започети посао и суочити Американце са чињеницом да без Русије решење овог сукоба није реално. Русија непосредно учествује у његовом решавању и они не могу да не рачунају на нас. Видите како је државни секретар САД променио тон када говори о Русији. Он је принуђен то да ради, иако му се то уопште не допада“, закључио је Петренко.