Чепурин: Србија и Русија за Европу без подела

04-11-2015 07:47:22 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин оценио је да је посета србског премијера Александра Вучића Русији показала да су две земље спремне да заједно учествују у изградњи Европе без подела и зидова, као и да развијају билатералну сарадњу у свим областима.

Он је на свечаном пријему у Руском дому поводом обележавања Дана народног јединства истакао да Русија и Србија треба заједничким снагама да се крећу напред и граде бољу будућност.

„Две стране истакле су своју усмереност да граде Европу без зидова и подела, без бројних раздвајања и препрека“, истакао је Чепурин на пријему који су организовали Амбасада Русије и Руски центар за науку и културу у Београду.

Како је додао, Србија и Русија имају много тога заједничког и треба да сарађују у свим сферама, посебно економској, политичкој и културној.

Чепурин је, такође, захвалио србском народу на подршци коју је пружио поводом пада руског авиона на Синају.

Он је подсетио на то да Русе и Србе веже историјско пријатељство, те да су две земље недавно поставиле споменик руском цару Николају Другом у Београду, а да је у Чувашији недавно отворен споменик Николи Тесли.

Како је најавио, у Санкт Петербургу ће за месец дана бити откривен споменик хероју из Отаџбинског рата 1812. године генералу Михајлу Милорадовићу, а ради се на томе да се у Београду подигне споменик руском и србском архитекти Николају Краснову.

Пријему су присуствовали бројни представници руских сународника у Србији, истакнуте јавне личности српске културе, као и ветерани Другог светског рата.

Током пријема одржан је и празнични концерт са наступима Руског хора сународника, Првог београдског певачког друштва, познатог руског баритона Јана Осина, као и српске певачице Радмиле Караклајић.

Амбасадор Чепурин рекао је за Спутњик да је Дан народног јединства веома значајан празник за руски народ јер представља својеврсни симбол патриотизма.

„Руски народ је навикао да празнује у новембру. Раније смо обележавали 7. новембар, Дан Октобарске револуције. То је био главни празник у Совјетском Савезу. Овај празник обележавамо десети пут ове године, установљен је 2004. Пронађен је датум када се цео народ — обични људи, богати, истакнути грађани, војници — ујединио против пољских краљева који су покушали да освоје Москву и успео да је одбрани", рекао је Чепурин упоредивши јединство руског народа са србским геслом „Само слога Србина спасава".

„Патриотизам није исто што и национализам. Природно је да народ воли своју домовину", нагласио је руски амбасадор.