Ко то жмури на шверц нафте из Ирака преко Турске

03-11-2015 09:54:36 | | / vostok.rs |


Амерички креатори политике изгубили су из вида значај који има трговина нафтом Исламске државе преко Турске.

Америчка влада и њених 16 главних обавештајних служби пропустиле су да прекину или пресретну тајни извоз нафте Исламске државе, који на годишњем нивоу износи 500 милиона долара, јер тај проблем не сматрају довољно озбиљним, кажу експерти за Спутњик.

Исламска држава се ослања на средства која прикупља продајом сирове нафте из Ирака. Прошле године, њени припадници су заузели највећу нафтну рафинерију у Баиђи. Саопштено је да је ирачка војска почетком октобра успела поново да дође у посед ове рафинерије која је највећа у земљи.

У фебруару, Пентагон је тврдио да нафта више није главни извор финансирања ИД. Амерички званичници рекли су да се исламисти сада више ослањају на донације и црно тржиште.

„Тајна трговина се наставља јер се они не труде“, рекао је за Спутњик бивши званичник Владе Канаде Патрик Армстронг.

Армстронг објашњава да је део проблема политика коју САД има у борби против Исламске државе, а коју креирају званичници у Белој кући и Стејт департменту, уместо да то чине искусни обавештајци.

Он је додао да кријумчарење нафте наставља да цвета јер америчка обавештајна служба није узела ствари у своје руке, већ се тиме баве Бела кућа и Стејт департмент.

Бивши ЦИА експерт за контратероризам Џон Киријаку рекао је за Спутњик да и он верује да амерички званичници нису придали довољан значај и приоритет томе да стану на пут кријумчарењу нафте од стране Исламске државе.

Киријаку је додао да сматра да главна рута којом припадници ИД кријумчаре нафту иде преко Турске.

Неки људи у турској војсци, додао је он, могли би бити подмићени како би помогли ту трговину, упркос томе што је Турска амерички савезник и чланица НАТО-а.

Џеф Стајнберг, уредник магазина „Интелиџенс ривју“ рекао је за Спутњик да се избегавање Америке да одлучно делује и стане на пут рутама кријумчара које воде преко Турске одразило на комплексност односа САД са Турском и Курдима.

„Обамина администрација је створила ситуацију у којој нико не добија формирањем „коалиције“ са неким значајним државама које подржавају ИД, укључујући Турску и Саудијску Арабију“, рекао је Стајнберг.

Турска владајућа партија профитира од тајне трговине Исламске државе и Нусра фронта, а која се одвија кроз турску територију, истакао је Стајнберг.

Стајнберг је рекао да је Партија правде и развоја буквално финансирала своју предизборну кампању на бази бизниса и дилова који се одвијају на црном тржишту са ИД и Нусра фронтом.

Он је такође навео да је турска војска напала Курде у име ИД и Нусра фронта, како би руте за транспорт нафте остале оперативне.

„Када су Курди у Сирији почели да одсецају главне транзитне руте између Турске и Рака, турска авијација је почела да бомбардује Курде како би одржала отвореним логистичке путеве између Турске и ИД“, рекао је он.

Турски премијер Ахмет Давутоглу рекао је у интервјуу да је одлучан у намери да уништи Радничку партију Курдистана и све снаге повезане са њом.