Кина се спрема да гради колајдер који ће бити два пута моћнији од европског

02-11-2015 10:38:56 | | / vostok.rs |


Кина почиње да гради највећи колајдер (судараач елементарних честица) на свету. Такав да ће честице у њему достизати највеће убрзање на свету.

То треба да се догоди већ 2020. године – објавио је директор Института за физику високих енергија Кинеске академије наука Ван Јифан.

Он је – у интервјуу листу „China Daily” – прецизирао да ће кинески колајдер бити два пута већи од Великог хадронског колајдера Европске организације за атомска истраживања (ЦЕРН), помоћу којег је 2012-те наводно био откривен Хигсов бозон који неки називају „честицом Бога”.

Према његовим речима, кинески суперколајдер имаће седам пута веће енергетске могућности од европског.

Јифан је открио: „Завршили смо рад на концепцији колајдера. Сада пролази експертске процене. Желимо да пројекат имамо до краја наредне године. Наш Циркуларни електрон-позитронски колајдер имаће обим од 50 до 100 километара. Генерисаће милионе честица Хигсовог бозона, што ће нам омогућити да дођемо до прецизније „слике” његових карактеристика”.

Кинески колајдер биће саграђен на северу земље, поред града Цинхуандао. Одатле почиње Велики кинески зид.

Јифан је објаснио да је то место изабрано због „изузетно повољних геолошких услова”.

Он је посебно указао: „Наш колајдер неће служити само Кини већ – целом свету. Желимо да код нас због њега долазе физичари из целог света”.

Кинески колајдер ће коштати 3 милијарде долара. Главни новац обезбедиће Пекинг, али није искључено да ће у подухват укључити и иностране партнере.

Европски хадронски колајдер, који се налази поред Женеве, дугачак је 27 километара и представља „ланац” акцелератора и сензора.

Налази се 100 метара испод површине земље.

Европски физичари, који са њим раде, тврде да су успели да генеришу стотинак Хигсових бозона који, како верују, дају објашњење зашто друге елементарне честице имају масу. Међутим, признају да су могућности њиховог колајдера недовољне се разоткрију структура и својства Хигсовог бозона.