Ајатолах Хамнеи: Иран да не увози америчку робу

02-11-2015 09:11:07 | | / vostok.rs |


Ирански врховни верски вођа, ајатолах Али Хамнеи, изразио је противљење увозу робе широке потрошње из Сједињених Америчких Држава, у тренутку док се власти у Техерану спремају за укидање санкција у складу са договором са светским силама.

На сајту стоји да је Хамнеи саветовао иранским властима да „буду пажљиве са ванредним увозом након укидања санкција и да строго избегавају увоз робе широке потрошње из САД“, пренела је агенција АП.

Обим иранског увоза из САД је у првој половини ове године наводно достигао вредност од 140 милиона долара, што је 60 одсто више у односу на исти период 2014. године. Иран из САД углавном увози медицинску опрему, храну и семе.

Упркос постизању споразума о иранском нуклеарном програму са светским силама, Хамнеи и представници тврде линије иранске власти су и даље веома сумњичави кад је реч о САД и сматрају продор западњачке културе претњом јавном моралу у Ирану.

Како преноси иранска телевизија „Прес“, Хамнеи је рекао да је иранска спољна политика, као и спољна политика свих земаља света, заснована на дугорочним интересима, принципима и вредностима земље и да се неће мењати са променама државне администрације. Он је нагласио да су циљеви САД на Блиском истоку дијаметрално супротни иранским интересима.

Ајатолах Хамнеи је рекао и да је одржавање избора решење за Сирију, у којој рат траје већ четири године. Он сматра да се прво мора престати са финансијском и војном подршком тзв. милитантима како би рат био окончан и како би сиријски народ могао да бира онако како жели у сигурној и безбедној атмосфери.