Србија је за Путина приоритетна држава

01-11-2015 01:32:19 | | / vostok.rs |

Члан­ство у ЕУ ви­ше ни­је га­ран­ци­ја бла­го­ста­ња, остао је са­мо мит из де­ве­де­се­тих го­ди­на, Ср­би­ја тре­ба да оста­не из­ван ЕУ


Председник Спољнополитиког комитета Државне думе Руске Федерације Алексеј Пушков изјавио је да председник Русије Владимир Путин Србију сматра за приоритетну државу у руској спољној политици.

Пушков је истакао да Путин већ помаже Србији и да Русија годинама помаже када је реч о Косову и Метохији, укључујући најновије питање пријема ове покрајине у Унеско.

- Русија има посебан однос према Србији. То значи веома честе и редовне контакте државних руководстава. Када се Србија обраћа Русији за одређена питања која су за њу веома важна, ја не памтим случај да је Русија, од када је Путин на власти, одбила да пружи подршку - рекао је Пушков за "Политику".

Он је истакао да је последњи пример британска антисрбска резолуција о Сребреници коју је Русија блокирала у Савету безбедности УН и напоменуо да се "такве стври раде само за приоритетну државу".

- Можда је зато британски амбасадор тако нервозан овде код вас. Захвални смо Србији јер је она, практично, једина европска земља која је одбила да се придружи санкцијама ЕУ против Русије. Србија већ добија од тога кроз повећан извоз аграрних производа за 40 одсто, а добиће још веома много - рекао је Пушков.

Он је навео да не види ни најмањи разлог да србско-руски односи за годину дана не буду још бољи, истичући да је очигледно да расте "тежина" Русије у међународним односима.

Пушков је оценио и да ће почети веома озбиљна померања у европској политици.

- Србија сада личи на некакав изузетак у Европи, она једина није подржала санкције. Замислите кроз пет година, када санкције буду укинуте, низ држава ће пожурити да развијају партнерске односе са Русијом, а ви ћете већ бити тамо - рекао је Пушков.

Он је додао и да "уопште није сигуран да су сахрањени пројекти гасовода који треба да пролазе преко Балкана" и указао на то да јачање позиције Русије отвара нове могућности за Србију, која неће бити усамљена док развија односе са Москвом.

Пушков је оценио да то што је Србија на вододелници између Русије и Запада има и своје плусеве јер може да сарађује и са Европом и са Русијом, напомињући да друге земље немају такву слободу.

- Ако Србија жели да остане земља која сама доноси одлуке, а не да чека да јој други пошаљу одлуку колико треба да прими избеглица, колико да изгради болница, каква треба да буде спољна политика и тако даље, онда вам је боље да будете на вододелници - рекао је Пушков.

На питање да ли је то што Београда није увео санкције Русији за Москву довољно да би толерисала наставак кретања Србије ка ЕУ, Пушков је одговорио да за разлику од САД, Русија не намерава никоме да диктира услове.

- Ваше кретање ка ЕУ је ваша ствар. Оно што бисмо ми више волели јесте да имамо посла са самосталном државом, а не да у разговору са вама морамо да чекамо одобрење "одозго", рекао је Пушков.