Војна моћ САД није лоша - за забавиште

01-11-2015 01:27:49 | | / vostok.rs |


Експерт за питање безбедности и међународну политику истраживачког института „Heritage Foundation“ Џејм Карафано оштро је критиковао стање у којем се налазе Оружане снаге САД.

„Рејтинг који је представљен у извештају ’Индекс војне снаге САД 2016‘ оцењује се као ’безначајан‘. За забавиште то, можда, није лоша оцена. Они имају још неколико година пре него што предају документа за Харвард. Међутим, то није оно што би требао да покаже наш главни командант након седам година на челу оружаних снага САД“, пише аналитичар Џејмс Карафано.

Ради се о последњем извештају института „Heritage Foundation“ — „Индекс војне снаге САД“, према којем се садашњи ниво војне снаге земље оцењује као безначајан са тенденцијом даљег слабљења. Специјалисти фонда су назвали америчку војску „слабом“. Укупан потенцијал Ратне морнарице САД је пао од јаког (прошле године) на безначајан.
Безначајна је и снага америчког Ратног ваздухопловства.

У чланку под називом „Буди се Америко! Имаш ограничену војну снагу“, објављеном на сајту института „Heritage Foundation“, Карафано је нагласио да извештај фонда јасно показује раскорак могућности САД и њихових борбених циљева.

Карафано није једини који је реаговао на извештај који је објавио фонд. Између осталих, амерички сенатор Џон Мекејн је обратио пажњу на „осакаћене војне могућности и борбену готовост САД“ у време када се земља, по његовим речима, суочава са великим проблемом са којим није имала посла од времена Другог светског рата.