Захарова о америчким специјалцима у Сирији

31-10-2015 10:15:26 | | / vostok.rs |


Представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова је прокоментарисала изјаву државног секретара САД Џона Керија о намерама Вашингтона да распореди копнене снаге у Сирији.

„И то након што су месец дана америчке колеге плашиле свет и нас ’другим руским Авганистаном‘? Не губим наду да ће након тог корака, након слања својих момака тамо, америчке колеге престати са том ’пропагандом уживо‘ и да ће почети са војном координацијом. У сваком случају то би заиста било одговорно“, написала је Захарова на свом фејсбук профилу.

Државни секретар САД Џон Кери назвао је случајношћу што је одлука Вашингтона да пошаље специјалне снаге у Сирију објављена током преговора о сиријском решавању кризе у Бечу.

„То што се догодило данас је заиста случајност. Нисам знао да ћемо то данас отпочети. Нисам знао до јутрос да ћемо донети такву одлуку“, рекао је Кери на крају вишестраног састанка у аустријској престоници.

Амерички председник Барак Обама одобрио је раније данас прво распоређивање специјалних снага САД у Сирији, након дуготрајног одбијања да пошаље копнене трупе на тај терен, саопштили су данас неименовани амерички званичници.

Одобрено је слање до 50 војника за специјалне операције на север Сирије. Они би, како је речено, „требало да помогну координацију локалних снага на терену“ у борби против Исламске државе, преноси АФП.

Вашингтон ће у оквиру јачања операција у Сирији такође у базу Инџирлик, на југу Турске, послати и један број својих војних авиона А–10 и Ф–15.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут