Песков: Руска војна операција у Сирији зависиће од ситуације у борби против тероризма

31-10-2015 08:05:12 | | / vostok.rs |


Дужина операције Војно-космичких снага Русије у Сирији зависиће „ од ситуације у борби против тероризма и екстремизма“, рекао је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков.

Како је објаснио, руска операција у Сирији предвиђена је за период током офанзивних акција сиријске војске, а политичко решење у земљи је тешко достижно пре него што терористима буде нанет озбиљни ударац.

„Руске операције у Сирији спроводе се као подршка и у периоду офанзивних дејстава сиријских Оружаних снага који воде борбу против терористичких, екстремистичких организација. То је прво. Друго, како је више пута речено на различитим нивоима у Москви, било какво политичко решење је тешко достижно пре него што снагама тероризма и екстремизма буде нанет озбиљан ударац“, казао је Песков новинарима.

Он је нагласио да „постоји разумевање без алтернативности и неопходности постизања политичког решења ситуације у Сирији“.

„То је најважније на чему се заправо и базира целокупна међународна активност — на тражењу варијанти тог решења“, додао је он.

На питање треба ли у разговорима да учествују Курди, Песков је рекао да учествују све заинтересоване стране и да се ради о државама које могу дати допринос у тражењу решења.

Песков је поновио да став Москве о политичкој будућности сиријског председника Башара ел Асада остаје непромењен — о политичкој будућности Асада могу да одлучују само Сиријци.

„Да ли се разматра судбина Башара ел Асада? Разматрају се питања сиријског решења, конкретно данас у Бечу“, рекао је Песков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут