Медведев: Европска комисија притиска Србију

31-10-2015 07:51:23 | | / vostok.rs |


Руски премијер Дмитриј Медведев упозорио је да Европска комисија тражи од Србије да одустане од Споразума о слободној трговини који су 2000. године склопиле владе Русије и тадашње Југославије.

„О немогућности да се учествује у две зоне слободне трговине са ЕУ разговарали смо и са србским премијером Александром Вучићем. Код нас је на снази Споразум о зони слободне трговине који су закључиле владе Русије и Југославије (28. августа 2000)“, рекао је Медведев на седници Савета шефова влада Заједнице независних држава.

„Сада када се Србија спрема да уђе у ЕУ, Европска комисија тражи да се одустане од тог споразума. Тако да je нашa забринутост потпуно оправдана“, додао је Медведев.

Србски премијер Александар Вучић вратио се из тродневне посете Русији, где је са представницима руских власти и привредницима разговарао о сарадњи двеју земаља.

Током његовог боравка потписано је неколико споразума, између осталог седам из области економске сарадње, привлачења инвестиција, као и реализације пројеката у склопу сарадње руске Федералне миграционе службе и МУП-а Србије.

Медведев је том приликом рекао да су преговори Русије и Србије прошли веома успешно, као и да постоје пријатељски односи и велике перспективе за унапређење сарадње.

Он се осврнуо и на робну размену у сфери прехрамбених производа, рекавши да се за протеклих шест месеци увоз из Србије повећао за 40 одсто.

„Србија има своје место на руском тржишту прехрамбених производа“, рекао је Медведев.

Вучић је на конференцији за новинаре поручио да Србија није увела санкције Русији, као и да ће наставити са таквом политиком.

„Мислимо да смо показали свој искрен и пријатељски однос према Руској Федерацији тиме што смо остали једна од европских држава која јој, упркос многобројним захтевима читавог света, није увела никакве санкције. Србија ће такву политику наставити и у будућности“, рекао је Вучић.