Војни планови НАТО-а воде ка конфронтацији са Русијом

30-10-2015 10:40:09 | | / vostok.rs |


Војни планови НАТО који предвиђају тзв. ротационо, а у ствари стално присуство снага на истоку, воде ка конфронтацији и кршењу споразума са Русијом која ће као одговор наћи начин да осигура своју безбедност, изјавио је стални представник Русије при НАТО Александар Грушко.

„Провокација је и сама идеја ширења војне делатности НАТО-а близу граница са Русијом, независно од њене форме и параметара. Штавише, ако се ситуација посматра глобално, ми смо забринути не само покушајима да се повећа тзв. ротационо (у стварности — стално) присуство снага НАТО на источном ободу, већ и приближавање нашим границама војне инфраструктуре, укључујући структуре команде и управљања објектима система ПВО. Планови да се направе центри за првобитно размештање тешке војне опреме у Источној Европи — још један је разлог за забринутост. Све те акције заједно воде ка ерозији обавеза за ограничавање војног присуства у региону које су забележене у Основном акту Русија-НАТО 1997. године“, прокоментарисао је Александар Грушко на Фејсбуку.

По његовим речима, „са политичке тачке гледишта ова војна делатност је усмерена на стварању нове ’гвоздене завесе‘ у Европе, што је у супротности са самом идејом развоја нове архитектуре безбедности, која би водила ка недељивоj безбедности за све.

„Војни планови НАТО-а воде ка конфронтационим приступима по питањима безбедности који, по нашем мишљењу, треба да остану у прошлости“, изјавио је стални представник Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут