Споменик хероини Диани Будисављевић

30-10-2015 09:43:04 | | / vostok.rs |

Београд враћа дуг хуманој Аустријанки која је из Јасеновца и других логора смрти спасла 12.000 српске деце. Конкурс за идејно решење биће расписан ове недеље


ЗАБОРАВЉЕНА хероина Другог светског рата, Аустријанка Дианa Будисављевић, која је из Јасеновца и других усташких логора смрти спасла готово 12.000 деце, добиће споменик у Београду! Ова одлука Скупштине града, усвојена на седници пре неколико дана, нека је врста епилога акције оживљавања сећања на ову хуману и племенити жену, коју су "Вечерње новости" покренуле пре пет година. Од тада је кроз серију текстова јавност упозната са Дианиним делима, улица на Дедињу носи њено име, Србска православана црква постхумно ју је одликовала Орденом царице Милице, а ускоро ће и део Београда добити њој посвећен - споменик.

По речима градског менаџера Горана Весића, председника Одбора за подизање овог спомена, будућа статуа могла би да се нађе у Ташмајданском парку, али још се разматра тачна локација.

- Конкурс за идејно решење биће расписан у току недеље, а нема сумње да то мора бити дело достојно имена и чина Диане Будисављевић - каже Весић. - На првој седници Одбора разговараћемо и о месту на коме ће бити постављен споменик. Једна од могућих локација је Ташмајдански парк. Част ми је што сам председник овог одбора, а Београд и Скупштина града најзад ће се одужити Диани Будисављевић. Захвалан сам и "Новостима" што су са србском јавношћу поделиле сазнање о делима ове жене, највећој операцији спасавања и највећој хуманитарној акцији у Другом светском рату.

Иницијативу је поднело Удружење логораша и потомака "Јесеновац", које окупља преживелу децу логораше из логора у Хрватској током Другог светског рата.

- Многи од нас су преживели само захваљујући Диани Будисављевић, која је заслужна за спасавање више хиљада српске деце која су била заточена у усташким логорима - кажу у Удружењу. - Иницијативу смо покренули 2013. године. Указали смо на недовољну бригу о жртвама србског народа у претходним ратовима, чувању сећања на те жртве и обележавању стратишта где је србски народ страдао. Овом приликом поново подсећамо на личност Диане Будисављевић којој би и Београд требало да се одужи спомен-обележјем које би подсећало на њено величанствено дело.


Ова одлука, али и одлуке којима је Диана Будисављевић добила улицу у Београду, Бањалуци, Козарској Дубици, Загребу и Сиску, представља само део брисања неправде која је нанета једној од највећих србских добротворки. Херојско дело рођене Аустријанке из Инзбрука, дуго је било на маргинама званичне историје.

ВЕЛИКО ДЕЛО

Диана Будисављевић, Аустријанка удата за професора Медицинског факултета у Загребу Јулија Будисављевића, сама је организовала акцију спасавања деце из логора НДХ. Овај подухват оцењује се као највећа хуманитарна акција у Европи током Другог светског рата. У сталном страху од усташких власти, она је одлазила у злогласне логоре и евакуисала изгладнелу и болесну децу, углавном са Козаре, Кордуна, али и из осталих босанских и хрватских села. Водила је прецизне спискове свих малишана и захваљујући томе, највећи број ове деце сачувао је своје име и порекло.

В.Царановић
Новости