Русија негирала погибију цивила у Сирији

30-10-2015 09:35:22 | | / vostok.rs |


Русија није добила никакве званичне информације које потврђују погибију цивила у Сирији, изјавила је представница МСП Русије Марија Захарова.

„Подсећам да није било тако давно када је Министарство одбране позвало војне аташее и поставило им питање: Одакле, из којих извора они црпе информације да Русија не погађа циљеве, што резултира погибијом цивила. Никакве информације нам званично нису предали“, нагласила је Захарова на брифингу.

„Притом, уочи важних догађаја они шаљу овакве пропагандне летке. Другачије их не могу назвати“, навела је представница Министарства иностраних послова, коментаришући саопштење Амбасаде САД у Москви о наводној погибији цивила у Сирији током Ваздушно-космичких снага Русије.

Русија од америчке амбасаде очекује објашњење у вези са слањем саопштења о погибији цивила у Сирији дипломатским мисијама.

„Разумете, све то се, пре свега, дешава уочи следећег састанка (о Сирији) у Бечу, за који се сви спремамо. Све то се дешава у позадини мноштва позива који су стизали из Вашингтона, из Стејт департмента у МИП Русије, са питањима, са молбама да се разговара о сиријском решењу“, додала је Захарова.

Сарадници Међународног Црвеног крста у Сирији нису потврдили тврдње западних медија о наводном гађању руске авијације болница у Сирији, саопштио је у интервјуу за „Раша тудеј“ директор оперативне управе Црвеног крста Доминик Стилхарт.

Министарство иностраних послова Руске Федерације огорчено је ширењем лажних информација о операцији њених Војно-космичких снага против терориста у Сирији, саопштила је на брифингу званична представница МИП Русије Марија Захарова.

„Огорчени смо извештајем генералног секретра УН о хуманитарној ситуацији у Сирији објављеним пре неки дан, који се, притом, позивао на Управу УН за питања људских права и на лажне материјале бројних медија, претходно убачене у медијски простор о наводим цивилним жртвама у Сирији као последицама операције Војно-космичких снага Русије. Такве инсинуације, одакле год да долазе и ко год да их објављује, немају никаквог додира са реалношћу“, рекао је дипломата.

Информације које шири Амбасада САД у Москви о погибији цивила током напада Војно-космичких снага уочи састанка у Бечу изазива питања, изјавила је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут