Гузенбауер: Европи је потребна сарадња с Русијом

29-10-2015 08:33:28 | | / vostok.rs |


Европа је била у заблуди мислећи да ће моћи да остане по страни када је реч о сиријском конфликту. Избегличка криза је резултат тих заблуда, изјавио је бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер у интервјуу за телевизијски канал „Раша тудеј“.

Према мишљењу Гузенбауера, главни глобални проблем јесте недостатак сарадње представника светске заједнице, који не разматрају различите углове сагледавања проблема. Гузенбауер је навео да, за разлику од ситуације с грозницом еболе, када су разне земље сарађивале, разрађивале вакцине и начине лечења, у ситуацији са Сиријом такве сарадње нема.

„По мом мишљењу, ситуација у Сирији је тесно везана за настанак и раст Исламске државе, изазива много више спорова међу великим државама него епидемија еболе. Због тога је у извесном смислу лакше ујединити се у борби против болести, него постићи сагласност у вези са сиријским сукобом и самим тим зауставити ширење Исламске државе“, сматра бивши канцелар.

„Ипак, ја сам професионални оптимиста и верујем да разговори председника Путина и Обаме у Њујорку представљају, у најмању руку, добар знак. Могуће је да је учињен корак напред, и пре или касније достићи ћемо ниво сарадње у решавању сиријског питања који ће нам омогућити да зауставимо и, најзад, потпуно уништимо Исламску државу“.

Што се тиче проблема избеглица које су масовно кренуле у Европу због сукоба на Блиском истоку и у Северној Африци, Гузенбауер је нагласио да европске земље неће успети да се држе по страни од проблема с којима су се суочиле земље у окружењу. Представа да ће Европа моћи да остане удаљена од сиријског конфликта, те да се он на њу неће одразити, показала се као дубока заблуда, рекао је Гузенбауер.

„Иако с великим закашњењем, Европа сада схвата да мора да учествује у решавању ситуације у Сирији, да сарађује са земљама које носе главни терет миграционе кризе. Говорим о Јордану, Либану и Турској. Поред тога, треба одредити како најбоље организовати посао с избеглицама које долазе у Европску унију. Пре свега, треба подржати Грчку у тежњи да то учини исправно. Могућности Европе да прима огроман број избеглица, да их распоређује и интегрише у своје друштво нису безграничне“, уверен је аустријски политичар.

Поред тога, према мишљењу Гузенбауера, у Европској унији су почели да схватају да САД не морају да одлучују како ће Европа да гради своје односе с Русијом, јер она има своје интересе.

„Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер током боравка у Немачкој имао је изузетан говор. У њему је јасно назначио да Европа мора с Русијом да успостави нове односе, засноване на сарадњи, и да Европска унија не треба да дозвољава Америци да одређује правац европско-руских односа. Није искључено да изјава Јункера означава ступање у нову фазу. То је нека врста признања да, без обзира на блиску сарадњу са САД, Европа има своје интересе, посебно у сфери безбедности. И врло је вероватно да, имајући у виду те интересе, Европа више од САД има потребу да сарађује с Русијом“, закључио је бивши аустријски канцелар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут