Потписан меморандум о војно-техничкој сарадњи између Русије и Србије

27-10-2015 02:58:04 | | / vostok.rs |

Разматрамо алтернативне путеве за испоруку гаса Србији


Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да је са србским премијером Александром Вучићем у Москви разговарао о могућностима испоруке гаса алтернативним путевима.

„Разговарали смо о реализацији нових идеја након обуставе пројекта "Јужни ток". Ми покушавамо да пронађемо нове путеве за испоруку гаса и о томе смо обавестили наше партнере из Србије“, рекао је Медведев.

Руски премијер је такође рекао да је са својим србским колегом потписао меморандум о војно-техничкој сарадњи двеју земаља. Поред тога, додао је, потписано је још седам споразума из области економске сарадње, привлачења инвестиција, као и реализације пројеката у склопу сарадње руске Федералне миграционе службе и МУП-а Србије.

Истовремено, шеф Федералне миграционе службе Григориј Ивлијев и србски министар одбране Братислав Гашић потписали су споразум о узајамној заштити интелектуалне својине.

Медведев је такође рекао да су преговори Русије и Србије прошли веома успешно, као и да постоје пријатељски односи и велике перспективе за унапређење сарадње. Он се осврнуо и на робну размену у сфери прехрамбених производа рекавши да се за протеклих шест месеци увоз из Србије повећао за 40 одсто.

„Србија има своје место на руском тржишту прехрамбених производа“, рекао је Медведев.

Вучић је на конференцији за новинаре поручио да Србија није увела санкције Русији, као и да ће наставити са таквом политиком. „Тиме је Србија показала пријатељски однос према Русији“, поручио је Вучић.

Србски премијер је искористио прилику да позове Медведева да дође у званичну посету Србији наредне године.