Песков о Ђукановићевим изјавама: Демонизациија Русије је чувена забава многих држава

26-10-2015 01:51:45 | | / vostok.rs |


Портпарол руског председника Дмитриј Песков оценио је да су изјаве црногорског премијера Мила Ђукановића о умешаности Русије у протесте у Црној Гори "потпуно чудне" и да су део постојеће навике да се Русија демонизује, пренео је ТАСС.

"О њима мислимо исто што и ви. Као што сте сами рекли, то су сасвим чудне изјаве. У свему тражити ђавола и, притом, наставити са демонизацијом Русије, то је чувена забава многих држава", рекао је Песков одговарајући на питање новинара.

Песков је, истовремено, рекао да очекује да ће "превладати здрав разум и доминирати трезвене оцене".

Руска државна агенција подсећа да је протеклог викенда у главном граду Црне Горе, Подгорици, одржана акција протеста дела опозиције против Ђукановићеве политике, између осталог, против ступања земље у НАТО.

Демонстранти су тражили Ђукановићеву оставку и формирање прелазне владе и покушали су да продру у зграду парламента, бацали петарде и флаше на кордоне полиције, после чега су полицајци употребили сузавац и шок-бомбе, подсећа Тас и додаје да је у сукобу повређено 15 полицајаца и 24 учесника протеста.

"Русија у сарадњи са србским националистима активно учествује у организацији антивладиних проетста чији је циљ смена власти и политичког курса Црне Горе", изјавио је премијер те земље Мило Ђукановић.

„Нема сумње да Русија наставља да заузима активну улогу у организацији протеста против власти у Подгорици“, рекао је Ђукановић и додао да су доказ томе три недавне изјаве руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова везане за улазак Црне Горе у Нато.

„Више је него довољно чињеница које указју на то да су организатори протеста у Црној Гори, на жалост, имали јаку подршку изван Црне Горе, а циљ је да се заустави улазак Црне Горе у НАТО“, рекао је Ђукановић.