Лавров: Гласине о договору да се смени Асад - измишљотина

24-10-2015 09:51:53 | | / vostok.rs |


Гласине о некаквом договору о одласку председника Сирије Башара ел Асада појавиле су се још пре него што је сусрет „четворке“ у Бечу одржан, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након састанка с америчким државним секретаром Џоном Керијем и шефовима дипломатије Саудијске Арабије и Турске.

Он је тврдње о постизању договора о одласку Башара ел Асада с места сиријског председника назвао измишљотинама.

„Измишљотине су се појавиле још пре него што је овај састанак одржан. Чуо сам чак да се шире гласине да се овде договарају или ће се договарати да кроз извесно време председник Асад оде. Све то није тако“, рекао је Лавров новинарима након састанка.

„Ми смо потврдили наш став. Њега је прилично јасно изложио и председник (Русије) у својим последњим наступима: постизање договора на основу смене режима и посебног усредсређивања на фигуру руководиоца смо већ прошли у Ираку и у Либији, знамо чиме се то завршило и, нажалост, чак се и није завршило, него се наставља дубока криза у тим земљама. Због тога је наш став заснован на веома једноставној формули: судбину Сирије, судбину председника Сирије, судбину других личности треба да решава сам сиријски народ“, нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је рекао да су учесници састанка исказали заједничке циљеве, а то су заустављање рата, борба против тероризма и унапређење политичког процеса у Сирији.

Према његовим речима, говорило се о конкретним идејама у вези са Сиријом и одлучено је да се контакти наставе.

Лавров је такође истакао да је неопходно укључити Иран и Египат у процес решавања конфликта.

„Имали смо тежак али користан разговор“, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и додао да су сви учесници преговора потврдили су приврженост Женевској декларацији која подразумева широки политички дијалог, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.„Веома је важно да су сви наши партнери данас – и амерички, и турски и саудијски – потврдили приврженост Женевској декларацији од 30. јуна 2013. године, у којој је прецизно наведено да политичке реформе било које врсте треба да се спроводе у оквиру широког дијалога, у којем је представљен читав спектар сиријског друштва – и влада, и опозиција. Одлуке треба доносити уз узајамну сагласност. У томе и јесте кључ успеха по мом мишљењу“, рекао је Лавров.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да је разговор у Бечу био конструктиван. Према његовим речима, учесници сусрета су изнели идеје које ће „променити динамику“ ситуације у Сирији.

Састанак је трајао два сата, а у њему су учествовали и амерички државни секретар Џон Кери и министри иностраних послова Саудијске Арабије и Турске, Адел ел Џубејр и Феридун Синирлиоглу.

У аустријској престоници раније је одржан састанак руског министра иностраних послова, државног секретара САД Џона Керија и шефа јорданске дипломатије.

У Москви се надају да ће разговори у Бечу бити корак ка стварању широке коалиције за решавање сиријске кризе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут