Живот на Земљи се појавио 300 милиона година раније Опширније: http://rs.sputniknews.com/nauka/20151023/1100499466/istrazivanje-zemlja-zivo

24-10-2015 09:27:34 | | / vostok.rs |


Према најновијем истраживању, живот на Земљи се појавио 300 милиона година раније него што се пре мислило.

Могуће је да су живи организми постојали на нашој планети пре 4,1 милијарде година, што је 300 милиона година раније него што се мислило, тврде научници.

У то доба на нашој планети постојали су древни циркони кристала, који су пронађени у западној Аустралији и који су навели тим америчких истраживача да донесу нове закључке о историји Земље.

Научници са Универзитета Станфорд и Универзитета у Калифорнији дошли су до овог закључка када су у Џек Хилсу у Аустралији ископали цирконе старе десетине хиљада милијарди година. Утврђено је да је реч о најстаријем материјалу земаљског порекла пронађеном до сада.

Сматра се да један овакав кристал садржи угљеник депозит који је стар 4,1 милијарде година.

Према чланку који је објавио тим Националне академије наука, ово откриће је знак да Земљина историја може бити много старија него што се до данас сматрало.

„Тако добро очувани циркони показују да није дошло до контаминације за време недавних геолошких процеса… (и) то може бити доказ о пореклу живота на Земљи пре чак 4,1 милијарде година“, наводи лист.

Циркони кристали, који су веома отпорни на топлоту и корозију, широко су распрострањени у кори Земље.

Раније се, захваљујући фосилним записима, сматрало да се живот на Земљи појавио пре око 3,8 милијарде година у облику једноћелијских микроорганизама.