Путин Русија се равна према добру и злу и Божијем начелу, а Запад – према профиту

23-10-2015 10:09:03 | | / vostok.rs |


У чему је разлика између Русије и Запада – било је једно од питања постављених ладимиру Путину у међународном Валдајском дискусионом клубу.

Његов одговор је био (не)очекиван: „У основи нашег погледа на свет лежи представа о добру и злу, о вишим силама, о Божанском начелу. А у основи западног мишљења су – профит и прагматика”.

Одмах у наставку – имајући у виду САД – додао је: „Када у темељима данашње политике леже одређено месијанство и екслузивност - тешко је водити дијалог пристајући на те позиције јер би то било напуштање наших традиционалних вредности у чијој основи лежи равноправност свих људи пред Створитељом”.

Путин је ипак нагласио да се – и у таквим условима – могу тражити додирне тачке и да ће се Русија тако понашати.

Тема овогодишње Валдајске дискусије имала је више него симболичан назив „Рат и мир“, а Путин о њој – по оцени московског политичког аналитичара Петра Акопова – није говорио као неко ко са стране процењује (тешке) последице, већ као државник који учествује геополитичком рвању.

Зато је и упозорио друге учеснике, поготово оне на Западу: „Мене су пре 50 година лењинградске улице научиле правилу: ако си у опасности – ударај први“.

Притом је, нагласивши да се то односи на терористичку претњу са Блиског истока, прецизирао да је боље (против ње) ратовати на тужој него на својој територији, не чекајући да терористи дођу у Русију.