Саудијска Арабија може потрошити сву уштеђевину за 5 година

23-10-2015 10:54:48 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија због пада цена нафте може потрошити све своје резерве у наредних пет година, каже се у извештају Међународног монетарног фонда.

У извештају ММФ-а се наводи да ће највећа економија региона, како се очекује, имати на крају ове године дефицит буџета од 21,6 одсто БДП-а, а у 2016. години 19,4 одсто БДП-а. То значи да ће Ријад морати да тражи средства за покривање текућих расхода, слично својим суседима из Персијског залива, значајно смањујући расходе буџета.

„Пад цена се окренуо за регионалне извознике нафте огромним губицима прихода од извоза, који су се излили у невероватну суму од 360 милијарди долара само овој години“, рекао је директор ММФ-а за земље Блиског истока Масуд Ахмед.

Валутна агенција Саудијске Арабије повукла је из иностраних инвестиционих фондова 70 милијарди долара. Са временом је почело смањивање цена нафте, залихе краљевине у страној валути су се смањиле скоро за 73 милијарде долара, до 654, 5 милијарде долара.

ММФ прогнозира светске цене нафте од 52 долара за барел до краја ове године и 63 долара за следећу годину.

Директор Росњефта „Игор Сечин“ изјавио је да је ОПЕК престао да врши улогу регулатора, док састанак 21. октобра није донео ниједно решење.