НАТО губи могућност сарадње у борби против тероризма

23-10-2015 09:53:47 | | / vostok.rs |


Услед покушаја да наметне своју активност у Европи, НАТО губи могућност сарадње у решавању много значајнијег проблема - светског тероризма, изјавила је представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Руководство Алијансе услед те сујете не види или заборавља најважније – да ми сада можемо да изгубимо заједничку могућност сарадње у вези с најозбиљнијим светским проблемом, односно с борбом против међународног тероризма“, рекла је Захарова на конференцији за новинаре.

Док се појачавају активности НАТО-а на европском простору, „прозор за дијалог о најактуелнијем проблему међународног тероризма је затворен и блокира се“, нагласила је Захарова.

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије је навела да напори Алијансе „с великом динамичношћу и активношћу“ расту „на оном простору на којем нема никаквих претпоставки за такав раст“. Колективни напори притом не дешавају се у другим регионима, као што су Блиски исток и Авганистан – тамо где су заиста неопходни.

Захарова је нагласила да се терористичка претња може победити „само колективно“ и да је за то неопходно по страни оставити „било какве политичке амбиције и било какве представе о томе ко је први, ко је лидер“.

„Сличним акцијама руководство Алијансе, нажалост, доводи у опасност будуће генерације људи који живе у овим земљама“, рекла је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут