Путин: САД су лагале цео свет

23-10-2015 09:39:20 | | / vostok.rs |

Приближавање НАТО-а нашим границама? Је ли то демократија?


Председник Сирије Башар ел Асад потврдно је одговорио на питање да ли је вољан да Русија подржи сиријску опозицију, спремну да се бори против Исламске државе, изјавио је руски председник Русије Владимир Путин на пленарном заседању међународног скупа „Валдај“ у Сочију.

Иначе, током обраћања учесницима скупа „Валдај“, руски председник је упозорио да неке земље играју двоструку игру борећи се против тероризма и истовремено „размештајући фигуре на табли“ у складу са својим интересима.

„САД безусловно располажу огромним, највећим војним потенцијалом на свету. Увек је тешко водити двоструку игру. Објављивати рат против терориста и истовремено користити део њих за размештање фигура на блискоисточној табли у складу са својим интересима“, рекао је Путин током говора на међународном скупу „Валдај“ у Сочију.

Према његовим речима, немогуће је победити тероризам користећи део терориста као „балван за свргавање неподобних режима“.

„Никуда се од тих терориста онда не може побећи“, додао је Путин.

Према његовим речима, неприхватљива је у међународним односима примена силе по принципу „ко је газда у кући“, а управо је мешање споља изазвало експлозију на Блиском истоку.

Руски председник је такође нагласио да се терористи не могу делити на умерене и неумерене.

Према његовим речима, како би се решио конфликт у Сирији потребно је прво победити тероризам и не дозволити му да се шири на друге земље, а за то је потребно удружити све снаге – и регуларну сиријску армију, и ирачку војску, и курдске устаничке одреде, и разне опозиционе групе које су спремне да допринесу уништењу тероризма. Потребно је такође, како је нагласио руски председник, на основу међународног права координисати рад регионалних земаља, као и оних које су изван овог региона.

Говорећи о Либији као примеру, руски председник је рекао да је немогуће остварити успех у борби против терориста ако се део њих користи за свргавање непожељних режима, јер потом није могуће ослободити се њиховог присуства.

„Оружје које је предавано такозваним умереним опозиционарима, нашло се у рукама терористичких организација, и то је било неизбежно“, рекао је председник Русије и указао да је Исламска држава преузела контролу над огромним територијама, а да би у случају освајања Дамаска или Багдада могла да оствари статус званичне власти.

„Читава међународна заједница треба најзад да схвати с чим се суочавамо – са суштинским непријатељем цивилизације, човечанства и светске културе“, рекао је Путин и додао да терористи на тај начин дискредитују ислам.

Руски председник је такође рекао да руска антитерористичка операција у Сирији има циљ да успостави мир и нанесе превентивни удар на терористе.

„Она је потпуно легитимна, њен једини циљ је успостављање мира“, рекао је Путин.

Према његовим речима, координација деловања Русије са САД у Сирији иде у добром правцу, али не онолико брзо колико би требало.

„Најважније је да једни друге доживљавамо као савезнике у заједничкој борби, поштено и отворено приступамо. Само тако је могуће гарантовати победу над терористима“, рекао је Путин.

Сирији ће, према мишљењу руског председника, бити потребна обимна економска и финансијска помоћ ради обнове после рата, уз учешће земаља донатора и међународних институција.

Говорећи о међународној безбедности, руски председник је указао и на проблем противракетне одбране САД у Европи.

„Ових дана одржани су први тестови противракетне одбране САД у Европи. Шта то значи? То значи да смо, када смо се спорили с нашим америчким партнерима, били у праву. Нас, а и читав свет, покушавали су још једном да доведу у заблуду, и сасвим једноставно — лагали“, рекао је Путин.

Према његовим речима, нуклеарна претња Ирана је хипотетичка, ње никада није ни било, већ је реч о рушењу стратешког баланса, промене односа снага зарад доминације и могућности да се сопствена воља диктира свима – и геополитичким конкурентима и савезницима.

„Покушаји да се свим средствима промовише модел једностране доминације довели су до неравнотеже у међународноправном систему и глобалном решавању проблема“, навео је руски председник.

Русију, како је рекао, забрињава то што се уместо приближавања „демократије“ њеним границама приближава војна инфраструктура НАТО-а.

„Зар смо ми против ширења демократије у близини својих граница? Шта подразумевате под демократијом: приближавање НАТО-а нашим границама? Је ли то демократија? НАТО је војни блок. Нас забрињава нас то што се демократија приближава нашим границама, забрињава нас приближавање војне инфраструктуре НАТО-а“, рекао је Путин.

Путин је рекао да земље које објављују ратове ради својих економских интереса не поступају с другима као са савезницима, већ као с вазалима који су се усудили да делују по сопственом нахођењу.

Формирање економских блокова успостављањем доминације јачег, како је рекао, неће свет учинити безбеднијим.

Годишње заседање клуба „Валдај“ одржано је у Сочију од 19. до 22. октобра, а у раду скупа учествовало је више од 130 стручњака из 30 земаља света и Русије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут