Иванов: Сусрет Лаврова и Керија да допринесе стварању широке коалиције

23-10-2015 08:38:11 | | / vostok.rs |


Шеф администрације руског председника Сергеј Иванов изразио је наду да ће преговори шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова са америчким државним секретаром Џоном Керијем допринети стварању широке коалиције око решавања сиријског конфликта.

„Русија је спремна да сарађује по питању Сирије са свим заинтересованим земљама, јер искључиво војним путем проблем није могуће решити“, изјавио је шеф администрације руског председника Сергеј Иванов.

Поред тога, Иванов је рекао да би у тој широкој коалицији за борбу против тероризма осим Сједињених Америчких Држава и Русије требало да буду укључени и Саудијска Арабија, Турска, Египат, Јордан, Ирак и ЕУ.

Он је такође нагласио да ваздушни напади усмерени против терориста неће имати успеха без копнених операција сиријске војске и курдских снага. Иванов је нагласио да операција руске авијације није „про-Асадовска“ или „антисунитска“, већ је усмерена против терориста ИД и Нусра фронта.

„Покушаји изолације Русије нису успели. Ми не желимо никога да наљутимо, желимо само да одбранимо сопствене интересе“, рекао је он.

Неопходан дијалог Кијева са представницима ДНР и ЛНР

Говорећи о ситуацији на југоистоку Украјине, Иванов је упозорио да напретка неће бити све док Кијев не схвати потребу да започне дијалог са представницима ДНР и ЛНР.

„Не могу да будем оптимистичан када је реч о имплементацији Минског споразума, с обзиром на то да политичког процес нема“, рекао је шеф администрације руског председника.

Иванов је такође изразио забринутост да регионални избори у Украјини нису довољно демократски.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут