Русија уноси измене у Стратегију националне безбедности

23-10-2015 08:22:18 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин одлучио је да унесе измене у Стратегију националне безбедности како би се осигурао континуитет спровођења државне политике у тој сфери.

Исправљена верзија Стратегије требало би да буде предложена руском председнику до краја ове године.

Измене у Стратегији односиће се и на осигурање континуитета у сфери спровођења националних интереса, као и стратешких националних приоритета.

Нова верзијa Стратегије националне безбедности искључиће могућност изолације Русије од остатка света и подразумеваће активнију спољну политику, развијање односа са другим земљама, привлачење страних инвестиција и технологија како би се модернизовала економија и ојачала национална безбедност земље, наводи се у саопштењу Савета безбедности Русије.

Поред тога, Стратегија ће консолидовати напоре власти и грађанских институција како би се обезбедили повољни унутрашњи и спољни услови за реализацију националних приоритета и пружио адекватан отпор потенцијалним претњама националној безбедности.

У припреми Стратегије учествовали су федерални органи, извршна власт и представници научне заједнице, али и представница Савета безбедности Русије. Иначе, према федералном Закону о Стратешком планирању у Руској Федерацији, измене Стратегије националне безбедности неопходно је вршити на сваких шест година.