Путин очекује наставак добре сарадње након избора у Аргентини

22-10-2015 11:24:41 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин је у разговору са председницом Аргентине Кристином Киршнер изјавио да од новог руководства те земље очекује да настави пут јачања односа Москве и Буенос Ајреса.

„Имајући у виду да се 25. октобра у Аргентини одржавају председнички и парламентарни избори, очекујем да ће нова власт наставити пут јачања партнерских односа“, рекао је Путин током разговора са аргентинском председницом.

Према његовим речима, Русија и Аргентина веома присно сарађују у оквирима УН и Г20, с обзиром на то да обе земље темеље своју политику на принципима међународног права, а то првенствено значи уважавање територијалног интегритета и немешање у унутрашње ствари, укључујући и политику санкција.Киршнерова је потврдила позицију Аргентине да се у дипломатским односима не може примењивати политика дуплих стандарда. „Такво партнерство је формирано између Аргентине и Русије и оно треба да послужи као пример целом свету“, истакла је аргентинска председница.

Киршнерова се осврнула и на недавни говор руског председника на Генералној скупштини УН и подржала његово обраћање, као и напоре Русије у борби против међународног тероризма.

„Желим да Вам честитам на изузетном говору у УН. Ваше обраћање је било одлично, без грешке. Можда није било у складу са општеприхваћеним правилима на која је навикла већина земаља, будући да говоре једно а раде друго“, додала је аргентинска председница.