Русија неће дозволити пораст тероризма на територије савезника

22-10-2015 09:07:59 | | / vostok.rs |


Москва неће дозволити да терористичка претња од стране милитаната Исламске државе порасте на територији Русије и њених савезника, изјавио је министар одбране Сергеј Шојгу на заједничкој седници колегијума министарстава одбране Русије и Белорусије.

„У последње време значајно је порасла активност религиозног екстремизма под ознакама Исламске државе. Ми не можемо да дозволимо пораст терористичке претње и њено ширење на територији Русије и наших савезника“, рекао је Шојгу.

По његовим речима, из истог разлога руско војно-политичко руководство је донело одлуку да се одазове пријатељској Сирији и пружи легитимној власти земље војну помоћ у борби са терористима ИД.

„Сиријске владине снаге уз нашу ваздушну помоћ прешли су од одбране до офанзиве и ослободили део својe територије, која се налази под контролом милитаната Исламске државе. Планирамо и даље да пружамо помоћ легитимној власти Сирије и створимо претпоставке за решавање овог конфликта“, додао је Шојгу.

Како је нагласио министар, у тако сложеној међународнoj ситуацији потребно је формирати и развијати ефикасне механизме глобалне безбедности и створити борбену способност и ефикасне оружане снаге.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут