Стратфор: Зближавања Русије и САД неће бити

20-10-2015 09:50:49 | | / vostok.rs |


Мало је вероватно да ће Русија и САД сести за сто и разговарати о свим актуелним проблемима, почев од политике санкција па до ширења НАТО присуства на границама са Русијом, прогноза је приватне обавештајне компаније „Стратфор“.

„Контакт Русије и САД биће мoгућ искључиво на тактичком нивоу. Вашингтон наставља политику економских притисака на Москву и настоји да утврди своју позицију гаранта безбедности својих савезника у близини граница са Русијом“, сматрају аналитичари.

Последњи квартал ове године, наводе аналитичари, биће пресудан када је реч о Европи, с обзиром да ће морати да се изјасни око питања санкција Русији које су на снази до јануара наредне године. Поред тога, додају, Русија ће се усредсредити на лобисте у Немачкој, Италији и Француској како би нарушили једногласност унутар ЕУ.

Са друге стране, односи Русије и НАТО-а остају затегнути упркос постигнутом примирју на југоистоку Украјине, пише „Стратфор“.

Северноатлантска алијанса и даље остаје у могућности да маневрише – да повећа број војних вежби под слоганом „реконструкција украјинске војске“, као и да настави са ротацијом снага у централној Европи, закључују аналитичари.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут