Си-Ен-Ен: Кијев директно одговоран за трагедију МХ17

20-10-2015 08:54:59 | | / vostok.rs |


Украјина је била у обавези да забрани летове цивилних авиона над зоном конфликта у Донбасу, а пошто то није учинила, одговорна је за трагедију малезијског „боинга 777“ у јулу прошле године, изјавио је аналитичар за питања безбедности америчког телевизијског канала Си-Ен-Ен Дејвид Суси.

Свака држава има искључиво право да управља својим ваздушним простором и, како су навели холандски истражитељи, Украјина је била упозната с ризицима за комерцијалне летове у јулу 2014. године, када је на истоку земље оборен авион на линији МХ17, рекао је аналитичар.

У извештају Савета за безбедност Холандије о резултатима истраге узрока пада малезијског „боинга“ пише: „Украјинске власти нису обратиле довољно пажње на могућност да се на цивилни авион отвори ватра“.

Према Сусијевим речима, кијевске власти морале су да делују раније.

„Украјинска влада имала је пуну контролу. Они су суверена држава и имали су пуну контролу над ваздушним простором“, навео је експерт.

Према његовом мишљењу, управо је Кијев ризиковао учинивши могућом трагедију.

„Због тога сам закључио да холандски извештај заиста разјашњава питање да ли одговорност за трагедију треба да сноси директно украјинска влада“, закључио је Суси.

Како су раније пренели малезијски медији, грађани Малезије чији су рођаци погинули у катастрофи „боинга“ у Донбасу разматрају могућност да Кијеву упуте потраживање зато што се није побринуо за безбедност летова (или није затворио ваздушни простор) изнад зоне борбених дејстава.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут