Матвијенкова: Ограде нису решење за мигранте

19-10-2015 09:01:28 | | / vostok.rs |


Подизањем ограда и другим начинима ограничавања протока избеглица не може се решити мигрантска криза, већ је за то потребно уложити напор целокупне светске заједнице, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

„Миграциони бум који је задесио Европу пред међународну заједницу ставља читав низ пратећих проблема, јер заједно са људима мигрирају и тероризам, трговина наркотицима, епидемије, као и многе друге негативне појаве“, оценила је она.

Према њеним речима, све гласније могу да се чују изјаве политичара о проблемима интеграције миграната, па чак и о краху мултикултурализма.

„Велики број држава већ је спровео мере како би била пооштрена миграциона политика, што се коси са либералним вредностима о којима смо дуги низ година слушали од наших европских партнера. Искуство, међутим, показује да проблем са мигрантима није могуће решити подизањем ограда и зидова“, истакла је Матвијенкова.

Она је оценила да се овде ради о животима милиона људи који су били приморани да напусте своје домове, а цео свет је за то одговоран. Решење треба тражити у оквирима колективног приступа базираног на принципима хуманизма и заштите људских права, али и националне безбедности држава.

Председница Горњег дома Парламента Русије је истакла да се само заједничким напорима Ирак и Сирија, уз подршку тренутних власти у тим државама, могу ослободити од терориста, а мигранти могу вратити својим кућама. Само на тај начин, такође, може се и успоставити национални дијалог за проналазак политичког решења кризе.