Русија: Догађаји у Подгорици за жаљење

18-10-2015 09:18:53 | | / vostok.rs |


Последњи догађаји у црногорској престоници изазивају жаљење. Стиче се утисак да ситуација са убрзаним кретањем Црне Горе у НАТО истовремено подразумева и гушење алтернативних приступа, саопштили су у Министарству спољних послова Русије.

Дана 17. октобра, полиција Црне Горе је уз употребу специјалних средстава ликвидирала шаторски камп опозиције, која је од 27. септембра одржавала акцију протеста испред зграде парламента против доласка генералног секретара НАТО-а.

У Министарству иностраних послова су подсетили да је, по прелиминарним подацима, полиција ухапсила 11 особа, док је на десетине хоспитализовано. Међу повређенима има и припадника полиције.

„Последњи догађају у Подгорици изазивају жаљење. Ми смо више пута наглашавали да је у интересу Русије стабилна Црна Гора која се успешно развија“, каже се у саопштењу, објављеном на сајту руског спољнополитичког ресора.

„У исто време, не може а да се не примети да упркос изјавама које црногорско руководство добија од западних држава, укључивање земље у процес евроатлантских интеграција неће допринети њеној консолидацији и процвату. Највероватније супротно — приметна је политичка и идеолошка поларизација друштва, заоштравање социјално-економских проблема. Ствара се утисак да ситуација са убрзаним кретањем Црне Горе у НАТО истовремено подразумева гушање алтернативних приступа“, сматрају у Министарству спољних послова Русије.