САД намерно бомбардовале болницу у Авганистану

16-10-2015 10:53:19 | | / vostok.rs |


САД су знале да је мета бомбардовања у Авганистану, када је погинуло 22 лекара и пацијената, била болница данима пре него што је ваздушни напад био спроведен, показали су извештаји Америчких аналитичара за специјалне операције.

Како се наводи, аналитичари су данима пре напада спроводили истрагу о болници у Кундузу јер су веровали да је коришћена од стране пакистанског оперативца да координише активностима талибана, објавио је АП.

Нејасно је да ли су команданти који су одобрили напад на болницу били свесни да је у питању здравствена установа или су се водили мишљу да се из те зграде организује непријатељска акција.

Нови наводи извештаја америчких аналитичара, пише АП, указују да су САД знале да је мета бомбардовања у ствари болница и да се ради о заштићеном објекту, рекла је Мејни Николај из организације „Лекари без граница“.

„То значи да се ради о масакру са предумишљајем“, нагласила је она.

Болница у авганистанском граду Кундуз, коју је водила организација „Лекари без граница”, бомбардована је у пет наврата у трајању од сат времена у ноћи 3. октобра, упркос бројним позивима лекара да обуставе операцију. За време бомбардовања гађана је главна зграда болнице, у којој је смештена сала за хитне случајеве као и интензивна нега, међутим ни једна околна зграда није погођена.

Током операције погинуло је 22 лекара и пацијената, укључујући и децу.