Руска операција створила услове за офанзиву сиријске војске

15-10-2015 01:31:38 | | / vostok.rs |


Удари Ваздушно-космичких снага Русије за неколико дана су нанели озбиљну штету инфраструктури терориста и створили повољне услове за почетак офанзиве сиријске војске, рекао је амбасадор Русије у Сирији Александар Киншчак.

„Мислим да постигнутим резултатима већ можемо и треба да се поносимо. За кратко време смо успели да урадимо то што наши партнери из међународне коалиције предвођене Сједињеним Америчких Државама нису успели за годину дана. Ми смо за неколико дана, захваљујући ефикасности и резултатима рада, успели да нанесемо удар инфраструктури терориста, стварајући повољне услове за напредовање сиријске војске на земљи“, рекао је амбасадор Русије у Дамаску Александар Киншчак.

Акције Русије у Сирији су борба за поштовање међународног права у складу са Повељом УН, сматра амбасадор.

Одсуство многих терористичких организација са списка Савета безбедности УН неке снаге користе да терористе представе у својству оружане умерене сиријске опозиције, изјавио је руски амбасадор.

„Са Исламском државом и Нусра фронтом је све јасно — то су организације које су сви прогласили за терористичке и које су укључене у одговарајући списак Уједињених нација… Одсуство осталих терористичких група на том списку неке снаге користе за спекулације, покушавајући да представе ове банде за побуњенике или представнике оружаног крила умерене сиријске опозиције“, рекао је Киншчак.

Амбасадор је додао да припадност било којих паравојних формација терористичким групацијама мора бити третирана на основу истим критеријумима који се примењују у односу према Исламској држави и Нусра фронту. Оне који рањавају и кажњавају ратне заробљенике и пуцају на цивиле, као и оне који дискриминишу представнике других конфесија и гранатирају стамбене квартове- једноставно треба сматрати терористима. У последње време обично мале групе бивају ликвидиране од стране великих, или се мале групе сливају у низ водећих исламистичких групација.

Москва се обраћала за помоћ државама које су подржавале умерену сиријску опозицију како би постигла споразум о заједничкој борби против терориста, навео је амбасадор Руске Федерације у Сирији Александар Киншак.

„Досад нисмо добили никакву конкретну информацију и мислим да у некој блиској будућности нећемо добити одговор“, рекао је Киншак одговарајући на питања о односу Русије према Сиријској слободној армији (ССА). Шеф дипломатског представништва је изнео и своје сумње о постојању било каквих оружаних снага умерене опозиције са којима се може договорити заједничка борба против терориста. „Постоје озбиљни разлози за став да су одреди ССА, на које су рачунали спонзори опозиције на почетку кризе, досад или уништени или су већ постали део радикалних исламистичких одреда“, рекао је Киншак.

Москва поздравља напоре Ирана, усмерене на ликвидацију терористичких групација у Сирији, говори амбасадор Русије и додаје: „Можемо само да поздравимо све оне напоре усмерене на ликвидацију терориста у Сирији и спремни смо да сарађујемо са свим државама које могу и желе да допринесу тој борби. Позивамо све стране да се уједине у оквирима широког антитерористичког фронта“, изјавио је Киншак.

Смена режима у Сирији оркестрирана споља путем оружаног преврата представљала би тешко кршење међународног права и Русија практично жели да стане на пут томе, изјавио је Киншак и додао: „А судећи по нервозној реакцији Запада на нашу операцију, она веома брине оне државе које стоје идеје оружаног преврата“.

Амбасадор је истакао и да Русија памти резултат оружаних преврата у Либији и Ираку и не жели да се нешто слично догоди и у Сирији. „Заједнички став о томе какво би уређење у Сирији било након рата дао би значајан импулс процесу локалног помирења, а исто тако би могао да допринесе јачању армије и здравих елемената оружане опозиције у борби против терориста“, рекао је Киншак.

Амбасадор Руске Федерације у Сирији је додао да сиријско руководство мора да тражи заједничке ставове као основу за дијалог са одговорним представницима опозиције. Према његовом мишљењу, „што пре Сиријци почну озбиљни дијалог, то ће они који не желе постизање компромиса раније бити елиминисани“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут