САД „прешле“ Бан Ки Муна позивањем Косова на форум у УН

15-10-2015 11:21:43 | | / vostok.rs |


Америчке власти су „прешле“ генералног секретара Уједињених нација Бан Ки Муна позивањем представника Косова на догађај у згради светске организације, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу телевизији НТВ.

Сергеј Лавров је подсетио да је Америка током Генералне скупштине одржала догађај за борбу са тероризмом у просторијама УН, али ван оквира процедура светске организације.

„Прво, зашто је такав догађај требало обавезно одржавати ван оквира правила и процедура Генералне скупштине, без повезивања на УН као такве, већ само на њеној територији? Друго, списак позваних… Не разумем зашто је неко остао ’ван‘, док су, на пример, представници Косова били позвани и заједно седели са државама-чланицама УН“, рекао је Лавров.

По његовим речима, таквим акцијама „Американци су озбиљно прешли и генералног секретара који је био позван на отварање овог форума и читаве УН“.

„Разумем да је сигурно лакше сакупити оне који те слушају у свему и са њима решавати неке задатке, представљати све као неку ’вољу међународне заједнице, међународне коалиције‘. Наравно, то је много теже у УН — договарати се уз учешће Русије, Кине и многих земаља у развоју које имају самостално мишљење о спољнополитичким питањима“, навео је министар.

Он је нагласио да, иако такве дискусије одузимају више времена, „компромиси и договори, постигнути са онима ко не мисли исто као ти по сваком питању много су дуговечнији и много ефикаснији“.