Запад треба да се одлучи - или се бори против ИД или га користи у своје сврхе

15-10-2015 12:16:52 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Запад треба да одреди став према радикалној организацији Исламска држава. Са једне стране он води рат са терористима, док са друге — користи их за свргавање легитимне Владе у Сирији, изјавио је Сергеј Лавров руској телевизији НТВ.

Према речима шефа дипломатије Русије, један од узрока неефикасности акција САД и њихових партнера у борби са ИД у Сирији је то што немају јасни циљ пред собом циљ.

„Можда је, ипак, циљ смена режима? Они не напуштају свој став да коначног решења у Сирији може бити тек кад Асада не буде“, навео је министар.

„Сада проучавамо ситуацију, али ако се људи тако неодлучно боре са тероризмом, можда ипак желе да као и раније користе екстремистичке одреде за постизање геополитичких циља слабљења владиних снага? Нема одговора на то питање“, рекао је Лавров.

У Русији се сећају како је Запад прво оборио бившег лидера Ирака Садама Хусеина, након чега је завладао хаос у земљи, и како је Запад сарађивао са екстремистима да би завршио са председником Либије што је довело само до још већег ширења екстремизма по читавој северној Африци.

Без обзира на то, Русија је предлагала Сједињеним Државама да сарађују ради повећања ефикасности у борби са ИД, укључујући координације ваздушних удара на позиције милитаната, навео је Лавров. Ипак, Вашингтон није пристао на то.

„Предложили смо америчким колегама, не само сарадњу на линији Пентагона и Министарства одбране Русије како би избегли инциденте у ваздуху, већ и наставак сарадње на плану координације наших акција. Они за сада то избегавају“, рекао је дипломата.

Уместо тога, САД критикују руски став, док на захтев руске стране да пруже податке о „оправданим циљевима“ Америка избегава одговор.

„Пошто критикују нашу војну операцију, изјављују да вршимо ударе, не са циљем да ослабимо терористе, већ да ослабимо позиције сиријске умерене опозиције — затражили смо од њих да нам дају своје процене: где су правилни циљеви, где циљеви којима се наноси највећа штету терористима у Сирији. Они су избегли одговор“, објаснио је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут