Руси праве софтвер за лоцирање оних који врбују у ИД

15-10-2015 11:49:31 | | / vostok.rs |


Руски научници намеравају да осмисле систем који би лоцирао оне који покушавају да врбују људе путем интернета у терористичку организацију Исламска држава.

Пројекту су се већ придружили специјалисти за арапску културу и ислам, који ће изучавати сумњиве веб-сајтове и друштвене мреже, али и технички стручњаци који ће моћи да лоцирају ај-пи адресе потенцијалних екстремиста, рекао је директор Центра за истраживање легитимитета и политичког протеста Евгениј Венедиктов.

Поред тога, специјалисти су почели да праве профил особе која врбује у ИД, како би олакшали потрагу за таквим људима путем интернета, рекао је он.

„За претрагу ће се користити већ постојећи програм ’Демон Лапласа‘, који од пролећа 2015. године активно прати и анализира екстремистичке групе на друштвеним мрежама попут Фејсбука и Твитера. Програм ће моћи да претражује и налоге на друштвеним мрежама који би могли да имају било какве везе са Исламском државом, а специјалисти ће, ради провере аутентичности налога, поруке слати на арапском језику“, рекао је он.

Како најављују стручњаци, људима за које се сумња да се баве врбовањем биће послат линк, па ће, када уђу на ту страницу, „Демон Лапласа“ преузети све информације о хардверу и софтверу са њиховог рачунара.

Уз помоћ тих података специјалисти ће у било ком тренутку моћи да приступе компјутеру корисника, прецизирао је Венедиктов и додао да би главни показатељи да потенцијални корисник припада екстремистичкој организацији могли да буду парафразирани цитати из Курана, поједине пословице на арапском, али и коментари са сумњивим садржајем.

Огласили су се и други специјалисти који су рекли да је паралелно са овим послом неопходно направити и профил потенцијалне мете, како би се створила јаснија слика о томе ко су мете тих екстремиста и шта их подстиче на то да се придруже екстремистичким организацијама.