Шта треба знати о једном од највећих трговинских споразума

12-10-2015 08:42:00 | | / vostok.rs |


После више од шест година преговора, министри трговине 12 земаља пацифичког обруча коначно су постигли договор о контроверзном споразуму о слободној трговини Транспацифичког партнерства (ТТП).

Договор, који треба да обухвати 40 одсто светске економије, отклања трговинске баријере и обезбеђује заједничке стандарде за земље чланице ТТП–а — Аустралије, Брунеја, Канаде, Чилеа, Јапана, Малезије, Мексика, Новог Зеланда, Перуа, Сингапура, Вијетнама и САД.

Иако су владе држава–чланица поздравиле договор, велики број синдиката и разних организација за људска права изражава забринутост због утицаја који ће споразум имати на локална предузећа и на права радника.

Ово су неке од кључних ствари које треба знати о ТТП–у:

1. Ово је више политички, а мање економски споразум

Док су лидери земаља–чланица често говорили о трговинским и инвестиционим могућностима које споразум нуди, треба имати на уму да је он прилично политички мотивисан.

ТТП је главно оружје у плановима америчког председника Барака Обаме да се супростави економској моћи Кине у Азији и тако афирмише сопствени утицај у региону.

Интересантна је чињеница да Кина није укључена у ТТП, као и то да се ниједна од земаља БРИКС–а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република) не налази ни у каквим трговинским преговорима које предводе Сједињене Америчке Државе.

2. ТТП је отворен споразум

Министри трговине 12 земаља постигли су договор, али је остављен простор за придруживање још земаља, можда чак и Кине.

Иако је првобитни циљ ТТП–а био да се Кина задржи у свом дворишту, сматра се да ће већина америчких бизнисмена у будућности подржати укључивање Пекинга у споразум, јер би на тај начин мултинационалне компаније добиле приступ огромном кинеском тржишту.

Постоји низ других земаља, попут Јужне Кореје, Тајвана, Филипина, па чак и Колумбије, које позитивно гледају на споразум и спремне су да га потпишу у будућности.

3. ТТП је само један део слагалице

Упркос томе што покрива 40 одсто светске економије, ТТП је америчким званичницима које воде сличне трговинске преговоре широм света, само један део слагалице.

Поред ТТП–а, Америка води и преговоре са земљама–чланицама ЕУ о Трансатлантском трговинско–инвестиционом партнерству (ТТИП), као и о Споразуму о трговини и услугама (ТИСА) са ЕУ и земљама Пацифичког обруча.

Критичари страхују да ће, уколико се успешно заврше преговори и о ТТИП и ТИСА споразумима, они угрозити права радника и подривати суверенитете влада водећих светских економија.

4. Постоји много противљења

Осим тога што аналитичари сматрају да ће ТТП донети више штете него користи, и велики део јавности се такође противи споразуму који ће мултинационалним корпорацијама пружити невиђену моћ над владама земаља чланица и тако оставити раднике немоћним.

Као што су у Европи одржавани протести против ТТИП–а, тако је и у земљама–чланицама ТТП–а, у Америци, Канади, Аустралији и Новом Зеланду организовано безброј демонстрација и петиција које су позивале на прекид преговора.

Демонстранти су негодовали због тајности, односно нетранспарентности преговора, захтевајући да знају шта од споразума имају радници, страхујући да би његовим потписивањем услови рада, али и еколошки стандарди, у многим земљама били смањени.

5. Мало је другачије у стварности

ТТП можда звучи као добар, уредан и јединствен трговински споразум између 12 земаља са универзалним правилима. Међутим, у стварности то није тако. Мало је вероватно да договори и компликовани уговори у потпуности одговарају баш свакој земљи.

Као пример се може узети први билатерални трговински споразум између Америке и Јапана. Резултат тог споразума био је тај да су обе земље, накнадно, морале да преговарају скоро око свега, од аутомобила, преко говедине и пиринча.

Што се тиче ТТП–а, већ постоје одређени страхови, као на пример званичника Новог Зеланда који се брину за тамошњу млечну индустрију, захтевајући већи приступ америчком тржишту.

6. ТТП обухвата скоро све

Попут многих других трговинских споразума и ТТП је далекосежан и обухвата скоро све аспекте привреда земаља чланица.

Дакле, договор ће утицати на пољопривреду и индустрију земаља–потписница и, као што је горе поменуто, односиће се на производњу меса, пиринча, аутомобила, а велика је вероватноћа да ће обухватити и фармацеутску индустрију. Међутим, још увек није познато које услуге могу бити укључене или искључене из споразума.

7. ТТП отвара Пандорину кутију

Уместо да једноставно одговори на питања, изгледа да ће ТТП отворити много нових питања.

Највећу забринутост изазива чињеница да ће мултинационалне корпорације, захваљујући једној одредби споразума, имати право да туже владе.

8. ТТП још увек није коначан споразум

Иако су министри трговине 12 земаља постигли договор, још увек постоји неколико препрека како би он постао обавезујући.

Упоредо са критикама у Канади, и део америчког Конгреса је против споразума. Све је више противника и у осталим земљама–чланицама ТТП–а, а ту су и разне организације и бројни активисти који тврде да неће одустати од борбе све док споразум не буде поништен.

Очекује се да ће у скорије време само „финији“ детаљи споразума бити обелодањени.