Русија тражи објашњење од Лондона

12-10-2015 07:28:33 | | / vostok.rs |


Амбасада Русије у Лондону затражила је од Министарства спољних послова Велике Британије објашњење због чланка у медијима у којем пише да је британско руководство донело одлуку да дозволи пилотима своје авијације, који учествују у операцијама коалиције против Исламске државе, да нападају руске авионе, рекао је амбасадор Александар Јековенко.

„Забринути смо због медијских саопштења пошто се ради о позивању на високе чланове Владе. Хитно смо затражили објашњење од МИП–а Велике Британије. У исто време, није јасна ни сама хипотеза потенцијалног сукоба авиона Велике Британије и Русије на небу изнад Ирака. Као што је познато, Руска авијација не учествује у нападима на објекте Исламске државе на територији ове државе (Ирака)“, рекао је руски амбасадор у Лондону.

Раније је „Дејли стар сандеј“, позивајући се на сопствене изворе у војном ресору Уједињеног Краљевства, објавио да је пилотима земаља НАТО-а, укључујући и британске, који лете на вишенаменским ловцима „Торнадо“, дозвољено да нападају руске војне авионе у ваздушном простору Ирака, уколико њихови животи буду доведени у питање.

Пилотима Ратног ваздухопловства Белике Британије наређено је да на све могуће начине избегавају контакт са руским ловцима, наводи лист.

„Авиони ’Торнадо‘ краљевске авијације биће ојачани ракетама класе ’ваздух–ваздух‘. Пилоти су добили одобрење да нападају непријатељски расположене руске авионе“, тврди аутор чланка.

„Овај корак је био предузет након што су британски министри упозорили да је ситуација на Блиском истоку ’постала много опаснија‘, због акција Русије“, пише у чланку.

Према речима једног од извора листа, „када авиони лете суперсоничном брзином може доћи до судара или руски авион може бити грешком оборен“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут