Мост између Крима и Русије биће готов до 2018.

12-10-2015 07:48:21 | | / vostok.rs |


Мост који ће спојити Крим са Русијом омогућиће економски препород полуострва, а предвиђа се да ће порасти и број туриста који ће тамо летовати. Званичници верују да ће број посетилаца достићи ниво из времена Совјетског Савеза када је Крим било најпопуларније летовалиште у земљи.

Власти Крима кажу да је ове године на полуострву боравило око 4 милиона туриста, али се изградњом моста предвиђа пораст на око 10 милиона посетилаца по сезони. Поред тога, мост ће омогућити и вртоглави пораст трговинске размене, с обзиром да ће дневно преко моста моћи да пређе 47 возова и 40.000 аутомобила.

Радови на изградњи почели су још крајем лета, а предвиђа се да ће мост бити готов већ 2018. године. Керченски мост биће дугачак 19 километара и биће најдужи мост у Европи.

Како најављују пројектанти, мост ће бити инжењерско чудо, с обзиром да је терен подложан земљотресима. Истовремено, мораће да буде довољно флексибилан да зими може да издржи изузетно јаке налете ветра од чак 25 метара у секунди, али и таласе који достижу висину од преко 10 метара.

Специјално ојачан, мост ће да буде отпоран на залеђивање мора, а за све те математичке прорачуне ангажовани су стручњаци широм Русије, који имају искуство у изградњи објеката у тешким условима.

Вредност изградње овог моста процењује се на око 230 милијарди рубаља, односно око 3,2 милијарде долара, а у ту цену укључена је изградња и пратеће инфраструктуре.