Косачов: САД кочи борбу против ИД

11-10-2015 12:55:12 | | / vostok.rs |


Шеф међународног комитета Савета Федерације Русије Константин Косачов оптужио је САД да политика искључивости, коју спроводи Вашингтон, кочи решавање најважнијих светских проблема, међу којима је и борба против терористичке организације Исламска држава.

„Највећи проблем за цео свет је једнострана политика искључивости коју спроводи Америка. Она доводи до неуспеха који тренутно видимо у Сирији, али и у целом арапском свету“, рекао је он.

Косачов сматра и да је за Вашингтон најважније да сачува лидерску позицију, чак и на штету других земаља. „Није важно то што се дешава у Сирији, Украјини, Грузији, битно је не дозволити никоме да претендује на било коју позицију у свету.

Русија се одлучила да спроведе војну операцију у Сирији, објашњава он, не због тога да би преузела лидерство у свету, иако Американци управо тако и мисле. „То није мотив за наше поступке“, оценио је Косачов и додао да Русија подржава сиријског председника Башара ел Асада јер тренутно само његова војска води борбу против Исламске државе.

„Објективна реалност јесте да главна претња у свету није Асад, већ терористи ИД који ратују против њега. Стога, сиријски председник није само савезник, већ савезник у борби са највећим светским злом. У том смислу, он је заједнички савезник за све који се боре на страни добра против зла. Надам се да је и Америка на тој страни“, закључује Косачов.

Руски парламентарац такође сматра и да Америка мора да престане са манијакалним напорима да свуда праве заверу против самих себе. „Дошло је време да се укључите у заједнички напор“, поручио је он Американцима.

Косачов додаје и да је војна операција Русије дошла као хладан туш за Американце, док је за остатак света доказ да нису Американци једини који могу да решавају светске проблеме. Он додаје и да ће тренутна дешавања у Сирији послужити да јавност уочи како свет може бити вишезначан, да се треба ослањати на сопствене националне интересе а не само на америчке, који су већ дуже време били прихваћени као глобални интереси.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут