„Гаспром“ ће испоручивати гас Кијеву чим добије аванс

10-10-2015 11:03:43 | | / vostok.rs |


„Гаспром“ би могао да обнови испоруке гаса Украјини 12. октобра, чим добије аванс који је „Нафтогас“ обећао да ће уплатити у петак, рекао је новинарима председник управе руског гасног гиганта Алексеј Милер.

„Управо је с ’Нафтогасом Украјине‘ постигнут споразум да данас буде исплаћен аванс за испоруке гаса у октобру. Када новац буде легао на рачун у 10.00 ујутру 12. октобра, ’Гаспром‘ ће почети да испоручује гас Украјини. Украјинска страна упутила нам је захтев за две милијарде кубних метара гаса у октобру“, рекао је Милер.

У зимском гасном пакету који су Украјина, Русија и Европска комисија потписале у Бриселу 25. септембра, договорена је куповина две милијарде кубних метара гаса на кредит од 500 милиона долара, који су добијени уз помоћ Европске комисије. Милер је раније изјавио да ће „Нафтогасу“ бити потребно око пет до седам милијарди кубних метара гаса и да без додатног руског гаса Украјина неће моћи.

У оквиру зимског гасног пакета 2015-2016. Влада Руске Федерације је за четврти квартал одобрила Украјини попуст на уговорену цену гаса до нивоа цена у земљама Европске уније. Попуст је око 20 долара за хиљаду кубних метара, а сама уговорена цена је 248 до 252 долара за хиљаду кубика гаса, рекао је раније министар енергетике Русије Александар Новак.

У трећем кварталу „Нафтогас“ није купио руски гас јер му није одговарала цена која је, уз попуст од 40 долара, била 247,17 долара за хиљаду кубика. Компанија је проблем решила куповином гаса на реверс. У периоду од јануара до јуна Украјина је од Русије купила 3,7 милијарди кубних метара гаса.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут