Промоција књиге „ПРИРУЧНИК ЗА ИЗВОЗ У РУСИЈУ и Евроазијски економски савез“

09-10-2015 06:36:57 | | / vostok.rs |

Почетком септембра ове године, из штампе је изашла књига „Приручник за извоз у Русију и Евроазијски царински савез“, аутора ХаџиСлободана Стојичевића. У издању Србског одељења Фонда Јединства Православних народа, издавачке куће Драслар Партнер и ГЕОПОЛИТИКЕ као суиздавача, појављује се књига необична на нашим просторима, практично прва књига ове врсте написана на србском језику.

Књига садржи практичне савете за србска мала и средња ПРОИЗВОДНА предузећа, како да истраже тржиште Русије, како да излажу на сајмовима, како да нађу партнере, савете за преговоре и уговарање извоза. Поред овога, аутор је дао и технички део извоза са свим детаљима: сви документи који су потребни за извоз у Русију су описани сваки посебно и дата су упутства за прављење извозно-увозне и транспортне документације за извоз у Русију.

Промоција ће се одржати у Руском дому уул. Краљице Наталије бр. 33.,7. октобра 2014. године у 19,00 часова

На промоцији ће о књизи говорити:

Владан Глишић политичар
Бранко Драгаш бизнисмен
Бошко Лабудовић царински експерт
аутор ХаџиСлободан Стојичевић

програм води

популарни радио водитељ
Милан Миленковић



ПРИКАЗ КЊИГЕ

Реч је о практичном приручнику за извоз српске робе, нарочито робе ширке потрошње у Русију. Књиге овакве врсте су честе на енглеском говорном подручју, јер на приступачан, лако разумљив и питак начин обрађују најкомпликованије економске проблеме и служе као помоћ малим и средњим предузећима и њиховом менаџерском кадру при освајању нових знања и вештина. Али на нашим просторима све до сада су се књиге овакве врсте појављивале само као преводи стране литературе. А о извозу се није појавила ниједна књига чак ни у преводу. Проблем извоза је велики економски проблем данашње Србије и тим пре је израженији недостатак литературе која би пословне људе свестрано информисала о овом компликованом проблему.

До данас је проблем извоза на србском језику, обрађиван једино у стручној литератури а и тада је овај проблем сагледаван са макроекономске стране. Са друге стране, да би се свестрано а у исто време и разумљиво и практично писало о извозу у данашње време, због обиља робе на глобализованим тржиштима, потребно је писати не само о макроекономској проблематици, већ захватити и широки круг проблема из области царина, транспорта, маркетинга, сертификовања, дистрибуције, малопродаје,... на циљаном извозном тржишту. Јер савремени србски произвођачи и извозни менаџери немају никакве користи ако уз сво своје велико академско знање нису у могућности да практично извозе и зарађују на извозу србских производа.

Аутор се дуги низ година практично бави извозом и консалтингом извоза у Русију и у овој књизи, која обилује и практичним примерима из пословне праксе, на разумљив начин излаже цео циклус савременог извозног посла: од почетних калкулација капацитета и цена за извоз, истраживања циљаног тржишта, циљања (таргетирања) партнера у инстранству, савета за излагање на сајмовима, за преговоре са руским партнерима, ... у првом делу књиге, до практичних информација о свим документима који су потребни за извоз на руско тржиште и њиховим особеностима и разликама у случају извоза на руско тржиште.

Сваки од ових извозно-увозних докумената је посебно обрађен и објашњен. Првих пет глава књиге су намењене производним фирмама из Србије које желе да извозе своје производе у Русију. Последња глава књиге је намењена државним органима Србије и пословним удружењима која желе да помогну држави да унапреди извоз у Русију: то су конкретни предлози шта и како би могло да се уради од стране државе да би се комплексно и дугорочно унапредио извоз у Русију.

Тема србског извоза у Русију је у овом тренутку изузетно актуелна јер се трговинским ратом између САД и ЕУ са једне стране и Русије са друге стране, отварају неслућене могућности за пробој и дугорочан извоз српске робе на тржишту братске нам Руске Федерације.

Рецензенти књиге су угледни пословни људи који дуго раде на руском тржишту и добро познају проблематику: Бранислав Грујић (ПСП ФАРМАН), Бранко Драгаш, Миодраг Николић (ФЕМАН), Аца Милојевић (Астра Сокс),...