Кирил: Војна операција Русије на Блиском Истоку може спречити велики рат

09-10-2015 09:43:15 | | / vostok.rs |


Војна операција Русије на Блиском Истоку може да спречи велики рат и уклони опасности од наше земље, изјавио је патријарх московски и целе Руси Кирил по завршетку богослужења у Тројице-Сергијевој лаври на дан сећања на преподобног Сергија Радоњешког.

„Видимо какве нам грозне и опасне знаке доноси данашњи дан. Сасвим близу, поред граница наших, траје рат, од чијег резултата зависи, између осталог, и благостање Русије. Понекад су најопаснија и настрашнија крвопролића почињала далеко од граница наших, а потом се испостављало да смо ми сносили најтеже последице тих ратова” — истакао је поглавар РПЦ.

Он је подсетио на историју конфликата у XX веку и нагласио да „данашњи рат, који се води иза јужних граница Русије, може да се претвори у велики рат, уколико не буде заустављен буквално сада”.

„Молимо се преподобном Сергију да нам помогне да зауставимо крвопролиће и - што је најважније — да уклони опасност од наше отаџбине, да нам помогне да схватимо важност тренутка кроз који пролазимо и савладамо невоље, тешкоће, конфликте и поделе, које слабе живот народа” — казао је руски патријарх.

Он је нагласио: „Ушли смо у посебну епоху. Већ се догађало у прошлости, када смо приступали нечему непознатом, али страшном, да се потом често излазак на крај са тим плаћао многим страдањима”.

„Молићемо Бога да Отаџбина наша, услед ратних дејстава која су сада у току, буде заштићена од напада непријатеља, од смрти и сваког зла” — истакао је поглавар Руске православне цркве.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Факти