Захарова: Москва се неће прикључити антитерористичкој коалицији на челу са САД

06-10-2015 05:16:54 | | / vostok.rs |


Након почетка руске операције у Сирији светски медији су покренули велику антируску кампању, изјавила је портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова на ванредној конференцији за новинаре.

„Након почетка војног дела антитерористичке операције руских Војно-космичких снага у Сирији, која је покренута на молбу званичног руководства ове земље, светска средства масовних информација су покренула снажну антируску информациону кампању о наводно — тамо је било много теза, у целини се може рећи — неистинитим, нелогичним, неразумним акцијама Русије у Сирији“, рекла је на брифингу.

Према речима Захарове, „читали смо и видели различите оптужбе“.

„Нас оптужују за остваривање сопствених, личних, искључиво руских интереса у региону, које су се прикривале, наводно, борбом са ИД“, навела је Захарова.

Москва је изненађена изјавама британских власти да Русија у Сирији води асиметрични рат и прави грешку, рекла је Захарова.

„Министар иностраних послова Велике Британије Хамонд оцењује учешће Русије у сиријском конфликту као ’мали образац класичног асиметричног начина вођења рата‘. Ми говоримо о озбиљној политици, о озбиљним стварима, ми много година говоримо о борби са заиста глобалним злом. Како се могу искористити такве промене када се ради о званичним изјавама званичног представника, руководства земље?“, рекла је Захарова.

Москва позива британске власти да покажу доказе да Русија у Сирији напада опозицију, изјавила је Захарова.

„Ако је то (војна операција Русије у Сирији) грешка, у чему је она, покажите нам конкретне чињенице, реците, у чему је. Јер се на такав начин формира јавно мишљење, пошто људи који седе испред екрана верују тим људима и они верују да је то грешка“, каже она.

„Поткрепите своје речи неким конкретним материјалима, конкретним фактима. Ви сте лидери држава, ви сносите одговорност за своје речи. Од ваших речи зависи судбина људи“, изјавила је представница МИП-а.

Русија нема намеру да се залаже да добровољци узму учешће у борбеним акцијама у Сирији, изјавила је званична представница МСП-а Русије Марија Захарова.

„Нико не позива никакве добровољце, не прави спискове, нема кампање… Чини ми се да се неко неправилно изразио, није добро разумео“, рекла је она.

Марија Захарова је подсетила да је Русија након 11. септембра 2001. године подржала САД, „не постављајући питања да ли се они боре са добрим или лошим терористима“.

Москва се неће прикључити антитерористичкој коалицији на челу са САД, јер мисија нема потребан мандат и сматра се незаконитом.

„Ми одбацујемо учешће у незаконитим операцијама. Ту позицију смо заузели и пре десет година, за време ирачке кампање и били смо у праву.

Исти приступ је и овде: нећемо учествовати у томе што је незаконито, а пошто нема одлуке СБ УН и пристанка престоница, ми нећемо учествовати у томе“, закључила је Марија Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут